У Теслићу се одржава дводневни састанак епидемиолога Републике Српске, 21.6.2021.


У Теслићу се данас и сутра одржава састанak епидемиолога Републике Српске на којем ће бити разматрана епидемиолошка ситуација од почетка пандемије вируса корона и процес вакцинације.
Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је тим поводом новинарима да су тренутни показатељи у борби против вируса корона охрабрујући, али да не смије бити опуштања. Опрезно ћемо приступити јесењем периоду, а Институт за јавно здравство ће дјеловати у три прваца. То значи да ћемо одморити здравствене раднике, убрзати процес имунизације и да се припремимо за евентуалну појаву новог таласа на јесен, изјавио је Зељковић и навео да је циљ да до краја јуна у Републици Српској првом дозом буде вакцинисано више од 200.000 лица. Такође, поновио је да је и даље потребно бити дисциплинован у борби против вируса корона.


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић казао је да је више од 150.000 становника у Српској примило прву дозу вакцине против вируса корона, а више од 70.000 обје, те да је процес имунизације убрзан. Задовољан сам процесом имунизације, а стручна јавност треба да дефинише обрасце, не само понашања, него и поступања у времену које је пред нама, рекао је Шеранић и нагласио да, уз вакцинацију против вируса корона, мора бити одржан и процес редовне имунизације што је веома важно за здравље дјеце. Са представицимна Свјетске здравствене организације, који присуствују овом састанку, треба дискутовати и о новим сојевима вируса корона којих није било на нашем простору. Изазов је љето због кретања становништва и зато морамо бити одговорни и поштивати мјере прописане у борби против вируса корона, додао је Шеранић.

Шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Фабио Скано нагласио је да је веома значајно што су се грађани придржавали прописаних мјера и зато је у посљедње вријеме мали број заражених вирусом корона. Улазимо у период годишњих одмора и веома је важно поштивати мјере како би здравље становника било сачувано. Морамо бити корак испред вируса и да сваки појединац активно учествује у борби против пандемије, рекао је Скано.

Др Јулија Краљ, епидемиолог из Регионалног центра Института у Требињу, изјавила је да је иако је регија из које долази популационо мала, у пандемији су имали јако велик број заражених и особа. Састанци овакве врсте су нама јако важни и овдје ћемо размијенити сва наша искуства, шта су нам мане, шта предности, истакла је Краљ и додала да је ситуација на подручју Источне Херцеговине сада много повољнијa, али и даље морамо бити опрезни. Краљ је нагласила да посебно радује што процес имунизације тече својим и што влада велика заинтересованост грађана за вакцинацијом.

Састанак у Теслићу одржава се у организацији Института за јавно здравство Републике Српске, а уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ.
Број отварања: 2477
Датум објаве: 21.06.2021.