Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине


Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме трајања таласа врућина.

Расхладите тијело и пијте довољно течности, организму највише прија и помаже вода за пиће. Препорука је да се смањи унос кофеинских напитака и алкохолних пића јер делују као диуретици, односно условљавају додатни губитак воде. Особама старијим од 65 година саветује се да често пију течност без обзира да ли су жедне, јер организам старих људи има смањене резерве воде због смањеног осјећаја жеђи.


Једите умјерено, исхрана треба да буде прилагођена временским условима. Она треба да буде базирана на уносу дјелимично обрађених житарица (различите пахуљице од житарица, хљеб од интегралних житарица, цијелог зрна) или други производима од интегралних житарица који су припремљених без доданих шећера и масти, долази у обзир и барени кромпир или обарена рижа. Узимајте доста поврћа и воћа, рибе, бијелог меса перади и ферментираним млијечним производима (јогурта, киселог млијека) или комбиновати ферментирание млијечне производе и поврће и воће.

 

Детаљније прочитајте овдје
Број отварања: 3773
Датум објаве: 21.06.2021.