На Јахорини се одржава дводневна радионица: Резултати надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021 и "One health"


На Јахорини се 3. и 4. јуна 2021. године одржава дводневна радионица у организацији Института за јавно здравство Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, а у оквиру Пројекта "Јачање капацитета за надзор и одговор на пандемијску и авијарну инфлуенцу у БиХ".

Током првог дана презентовани су резултати надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021. Епидемиолози из Републике Српске који раде на пословима надзора над инфлуенцом упознати су са резултатима епидемиолошког и вирусолошког надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021 и новинама везаних за лијечење инфлуенце и COVID-19.


Презентације су представили: др Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог и др Станка Томић, микробиолог из Института за јавно здравство Републике Српске, др Весна Лучић Самарџија, епидемиолог Дома здравља Бања Лука и Бранислав Зељковић, магистар фармације и директор Института за јавно здравство Републике Српске.

Циљ радионице је и размјена информација и искуства након сезоне 2020/2021.

Другог дана радионице предвиђено је да се учесници упознају са темама у оквиру концепта "One health" као свеобухватног приступа очувању јавног здравља. Системи надзора успостављени у складу са принципом „Једно здравље“ омогућавају брзо откривање и успостављање контроле до тада непознатих патогена на неком простору те представљају најбољи одговор изазову глобалне емергенције заразних болести.

Током радионице биће размијењене информације између ветеринарског и хуманог сектора у Републици Српској,  а теме су: „SARS-CoV-2 и друге коронавирусне инфекције животиња – улога ветеринарске медицине у контроли зооноза у концепту ”Једно здравље - One health”, „Потрошња антибиотика у пандемији COVID-19“, „Векторски потенцијал крпеља“, „Инвазивни комарци“  и „Chinkungunya, епидемиологија и приправност за појаву“.

Предавања на поменуте теме одржаће: Бранислав Зељковић, магистар фармације и директор Института за јавно здравство Републике Српске, проф. др Драго Недић из Ветеринарског института Републике Српске ”Др Васо Бутозан”, проф. др Биљана Мијовић, епидемиолог, др Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог и др Станка Томић, микробиолог из Института за јавно здравство Републике Српске те Весна Лучић Самарџија, епидемиолог Дома здравља Бања Лука.
Број отварања: 1910
Датум објаве: 03.06.2021.