Институт у сарадњи са УНИЦЕФ-ом донирао Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ РС стерилизаторе и издајалице


Представници Института за јавно здравство Републике Српске донирали су данас руководству Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра стерилизаторе и издајалице, намијењене да помогну будућим мајкама да започну дојење.
Донација је обезбијеђена кроз сарадњу Института и УНИЦЕФ-а у БиХ с циљем унапређења рада породилишта и усклађивања са акредитационим стандардима за "болнице - пријатеље беба".


Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да ова установа препознаје значај дојења, те да на овај начин покушава да помогне свим здравственим установама секундарног нивоа. Циљ нам је да младим мајкама помогнемо да се што боље припреме за процес дојења. У оним ситуацијама када то није могуће на спонтан начин, ту су издајалице. Значајни уређаји које данас донирамо су стерилизатори, који ће служити за стерилизацију бочица, навео је Зељковић.

Начелник Клинике за гинекологију и акушарство Весна Ећим Злојутро истакла је да донирана помагала играју велику улогу у одржавању лактације и дојења код породиља. Наша клиника је акредитована као `болница - пријатељ беба` и промоција дојења је одувијек наш приоритет. Значај дојења је свим познат, али никад није лоше да се каже да је то огроман допринос здрављу мајке, а посебно здрављу новорођенчета, рекла је Злојутро новинарима у Бањалуци.

Начелник Центра за развој здравственог система и међународну сарадњу у Институту за јавно здравство Аљоша Ђудуровић рекао је да је током протекле четири године, Институт у сарадњи са Уницефом пружао подршку свим породилиштима у Републици Српској за добијање акредитационих стандарда "болница - пријатељ беба. То је свеобухватан пројекат који је подразумијевао организацију процеса који се односе на подршку мајкама приликом дојења. Обезбиједили смо одређену количину опреме за сва породилишта у Српској, напоменуо је Ђудуровић.

Помоћник директора УКЦ-а за медицинске послове Слободан Хајдер навео је да ова донација треба да буде путоказ другим установама и организацијама. Он је захвалио Канцеларији Уницефа у БиХ и Институту за ову, али и све досадашње донације.
Број отварања: 3214
Датум објаве: 27.05.2021.