Свјетска недјеља дојења, 1-7. август


"Дојење није само темељ за правилан развој дјетета, то је уједно и темељ развоја земље."

Свјетска недјеља дојења у 2016. години усмјерена је на јачање свијести о значају дојења и утицају дојења на одрживи развој. Фокусирана је на 17 циљева одрживог развоја са којима су се владе широм свијета сложиле и залажу се за њихово остваривање до 2030. године. Остваривањем ових циљева створиле би се основе за смањење сиромаштва и нове визије развоја које би довеле до унапређења квалитета живота свих људи на планети.


Дојење је најбољи начин да се дјеца обезбиједе храњивим материјама које су им потребне. Свјетска здравствена организација  препоручује искључиво дојење од рођења, сат времена након порода, до шестог мјесеца живота. Након тога подржава дојење до друге године живота уз увођење разноврсне исхране у складу са доби дјетета.  

Ове године, Свјетска здравствена организација  подстиче широм свијета дојење проводећи кампању под називом “Подстакнимо мајке да доје у свако вријеме и на сваком мјесту”.

http://www.who.int/mediacentre/events/2016/world-breastfeeding-week/en/

Циљеви Свјетске недјеље дојења 2016

1. ИНФОРМИСАТИ

Упознати јавност са новим циљевима одрживог развоја и везом између циљева одрживог развоја и дојења, односно у каквој су вези циљеви одрживог развоја са дојењем и исхраном дојенчади и мале дјеце.

2. ЧВРСТО СИДРО

Препознати дојење као кључни дио одрживог развоја.

3. ПОДСТАЋИ

Подстаћи разне активности на свим нивоима у вези са дојењем и исхраном дојенчади и мале дјеце у новој ери одрживих развојних циљева.

4. АНГАЖОВАТИ

Ангажовати већи број актера и сарађивати са њима на пољу промоције, заштите и подршке дојењу.

У 2016. години, Свјетска здравствена организација и УНИЦЕФ покренули су кампању, посвећену подстицању дојења на јавним мјестима која обухватају дојење у ресторану, супермаркету, у парку, аутобусу, на пикнику...под називом ”Подржимо мајке да доје било кад, било гдје”

2016 campaign – “Support mums to breastfeed anytime, anywhere”

Припремила: др Драгана Стојисављевић, спец. хигијене и здравствене екологије
Број отварања: 6315
Датум објаве: 05.08.2016.