Изградња капацитета медицинских сестара за подршку примјени сестринских стандардних оперативних процедура у здравственим установама


Центар за здравствени менаџмент Института за јавно здравство у периоду од маја 2016. до септембра 2017. године реализује пројектну активност „Изградња капацитета медицинских сестара за подршку примјени сестринских стандардних оперативних процедура у здравственим установама“ у склопу „Пројекта јачања сестринства у Босни и Херцеговини“ (PRoSes). Пројекат финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (SDC).


Кроз ову пројектну активност пружа се подршка медицинским сестрама и здравственим техничарима у имплементацији сестринских стандардних оперативних процедура у 11 домова здравља из Републике Српске (Бања Лука, Бијељина, Дервента, Градишка, Костајница, Лакташи, Мркоњић Град, Приједор, Србац, Шамац и Зворник). Сваки дом здравља је, са листе развијених сестринских процедура, одабрао стандардне оперативне процедуре које ће у свом раду примјењивати медицинске сестре и здравствени техничари. Медицинским сестрама и здравственим техничарима се у процесу прилагођавања и примјене процедура обезбјеђује подршка у виду обуке за савјетодавни рад са другим здравственим установама, менторства и супервизије.

Ове активности надовезују се на претходне активности „Израде стандардних оперативних процедура за медицинске сестре/техничаре и едукације медицинских сестара/техничара у Републици Српској“, које су реализоване у периоду од августа 2014. до септембра 2015. године. Током претходних активности проведена је едукација 16 медицинских сестара из области унапређења квалитета и сигурности здравствене његе, а медицинске сестре из домова здравља су развиле и пустиле у примјену 11 сестринских стандардних оперативних процедура. Потреба за сестринским процедурама у примарној здравственој заштити уочена је током истраживања проведеног у четири здравствене установе у Босни и Херцеговини. Извјештај са резултатима истраживања доступан је овдје.

Пројектне активности се реализују у партнерству са Удружењем „Ресурсни центар за професионални развој медицинских сестара и здравствених техничара за подручје Републике Српске“.

 Број отварања: 9188
Датум објаве: 10.06.2016.