Почела вакцинација студената завршних година Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци


У Институту за јавно здравство Републике Српске данас је вакцинисана прва група од 80 студената завршних година Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, a за вакцинацију се пријавило њих 250.


Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да се вакцинишу студенти који иду на практичну наставу у болнице гдје су у контакту са пацијентима. Наравно, у ризику су да оболе, а њихова вакцинација представља и заштиту пацијената у здравственим установама јер спречава уношење инфекције од млађих људи, рекла је Аћимовићева новинарима.  Она је похвалила студенте да су велика помоћ здравственим радницима током пандемије вируса корона, те је нагласила да је ово и својеврсна порука студената свима да се вакцинацијом треба заштитити од заразе. Говорећи о процесу вакцинације у Српској, Аћимовићева је навела да ће она бити убрзана јер Српска има на располагању веће количине вакцина и додала да је до сада у Институту дато око 4.000 доза вакцина.

Вакцинисано је 2.300 људи, од тога 1.650 је комплетно вакцинисано са двије дозе.


Представник студената Медицинског факултета Горан Гаћић рекао је да ће вакцину добити студенти од треће до шесте године Медицинског факултета, студенти пете године фармације, студенти здравствених студија од прве до четврте године, као и студенти денталне медицине, односно стоматологије. Он очекује да ће велики број припадника студентске популације бити вакцинисан јер, како је истакао, за то постоји велики интерес.
Студент шесте године Медицинског факултета Нанад Јаћимовић, који волонтира у Институту за јавно здравство, каже да је за њега и колеге ово велико искуство, те да су волонтирали и у ковид одјељењима Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Представници Медицинског факултета позвали су све грађане Бањалуке и Републике Српске да се што прије вакцинишу.
Број отварања: 3150
Датум објаве: 12.05.2021.