Амбасада ЕУ у БиХ уручила Институту донацију од 45.000 PCR тестова и вирусних транспортних медија


Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер уручио је данас у Бањалуци представницима Института за јавно здравство Републике Српске 22.500 PCR тестова и исто толико вирусних транспортних медија. Примопредаји опреме присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић те амбасадори Аустрије и Њемачке у БиХ.


Директор Института Бранислав Зељковић захвалио је делегацији ЕУ на овој веома вриједној донацији. Истакао је да је у Републици Српској обављено више од 260.000 PCR тестирања, да ће тај процес бити настављен, те додао да је само у Институту урађено више од 150.000 тестирања. Зељковић је нагласио да у Српској до сада није било нежељених реакција након примања вакцине и подсјетио да је бањалучки Дом здравља први који је организовао "отворена врата" за вакцинацију "астра зенеком", гдје су лица старија од 65 година могла да се вакцинишу без најаве. Он је најавио да ће се таква пракса наставити и у другим локалним заједницама. Дирекор Института је апеловао да се грађани придржавају епидемиолошких мјера и позвао их да се укључе у процес вакцинације.

Амбасадор ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је новинарима да је ЕУ, заједно са овом донацијом, Републици Српској од марта прошле године уручила помоћ вриједну два милиона евра. Према његовим ријечима, овакве донације су потребне зато што је цијели регион западног Балкана, па тако и БиХ, у фази придруживања Унији и самим тим су ближи партнери ЕУ, а партнерима у невољи се помаже. Он је подсјетио на недавну посјету европског комесара за проширење Оливера Вархељија, када је кренула и прва испорука од 200.000 вакцина намијењених за БиХ. Трећина од тих 200.000 доза је за Републику Српску, онако како вакцине буду пристизале. Основни разлог зашто се то ради јесте зато што нико није безбједан док сви не будемо безбједни, нагласио је Сатлер, додајући да је ова донација и демонстрација солидарности у Седмици Европе.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да ће донирана опрема послужити за два мјесеца детектовања вируса корона. Она је навела да је важно да се настави процес имунизације, истичући да се он у Републици Српској одвија континуирано. Тај процес тече малтене непрекидно, али нисмо увијек задовољни количинама вакцина којима располажемо. Задовољни смо што се процес не прекида и у континуитету добијамо потребне количине за одржавање тог процеса, нагласила је Цвијановићева. Цвијановићева је захвалила ЕУ за разумијевање и све видове помоћи, не само када је ријеч о пандемији вируса корона.

Тијесна сарадња између Републике Српске, БиХ и ЕУ јесте нешто из чега видимо користи. Захвална сам и за бројне пројекте које је ЕУ реализовала у нашим општинама у сарадњи са нашим општинским и републичким институцијама, навела је Цвијановићева и изразила наду да ће се такви процеси кретати и у наредном периоду. То није више само ствар колико чега добијате у новцу и која је то количина нечега. Ту су много важнији гестови које показујемо једни према другима. И велики и мањи проблеми се успјешно рјешавају ако смо заједно, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да пандемијска криза не одговара никоме у свијету и да се сви боре против ње на свој начин, али да је, без солидарности и сарадње, те координације одређених активности, тешко за било коју земљу да се самостално креће. Донирана опрема дио је укупне медицинске помоћи ЕУ намијењене БиХ за борбу против вируса корона у вриједности од 7,76 милиона евра, која се од марта прошле године испоручује здравственим установама у БиХ.

 

Припремила: Милка Мрђа, стр.сар.за односе с јавношћу ИЈЗ РС
Број отварања: 1261
Датум објаве: 08.05.2021.