Позив особама са хроничним обољењима, РВИ и особама са инвалидитетом за пријаве за вакцинацију, 5.6.2021.


Институт за јавно здравство Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске позивају сва лица са мјестом пребивалишта у Републици Српској из сљедећих категорија становништва да искористе право на бесплатну и добровољну вакцинацију против COVID-19: особе са хроничним обољењима/стањима које представљају повећан ризик за развој тешке форме COVID-19, компликација или смртног исхода, ратни војни инвалиди, те особе са инвалидитетом.


У складу са овим позивом, лица која желе да остваре могућност имунизације против COVID-19, ради евидентирања треба да се јаве тимовима породичне медицине.

Међу хроничним обољењима/стањима која представљају повећан ризик за COVID-19 су:

- хронична болест плућа (астма, бронхиектазије, хронична опструктивна болест плућа, цистична фиброза, интерстицијална болест плућа, плућна хипертензија),

- имунокомпромитоване особе (HIV, малигне болести, стање након трансплантације органа/ткива, примарне имунодефицијенције),

- дијабетес мелитус тип 1 или 2,

- кардиоваскуларна обољења (као срчана инсуфицијенција, коронарна артеријска болест, кардиомиопатија, хипертензија)

- хронична болест бубрега (укључујући особе на хемодијализи),

- хронична болест јетре,

- неуролошка стања (мултипла склероза, Паркинсонова болест, миастенија гравис, болест моторних неурона)

- деменција,

- Down синдром,

- мождани удар/цереброваскуларне болести,

- гојазност (BMI већи од 30)

- таласемија, анемија српастих ћелија.

Напомињемо да горе наведени редослијед обољења/стања не означава степен ризика болести/стања.

Вакцинација наведених приоритетних група становништва биће организована у надлежним домовима здравља, што су поједини домови здравља у Републици Српској већ почели да спроводе. Динамика вакцинације у домовима здравља у Републици Српској зависи од организације рада здравствене установе, структуре популације, односно бројности приоритетних група, испорука вакцина итд.     

Такође, вакцинација за лица из ових категорија становништва која су регистрована у приватним тимовима породичне медицине биће организована у дому здравља у граду/општини у којем се приватна амбуланта налази, на начин да приватна амбуланта породичне медицине прикупи податке грађана који се пријаве у складу са овим позивом и достави их надлежном дому здравља.

Домови здравља у Републици Српској у обавези су да прихвате и пријаве лица која нису регистрована у тимовима породичне медицине у Републици Српској, а имају пребивалиште на територији општине или града за коју је дом здравља надлежан.

Грађани који изразе интересовање за вакцинацију у складу са овим позивом, у наредном периоду биће позвани на вакцинацију од стране надлежног дома здравља.

Подсјећамо да je вакцинацијa наведених приоритетних група становништва дио друге фазе вакцинације грађана против COVID-19 у Републици Српској која је у току, а у којој се већ одвија вакцинација становника старијих од 65 година. У складу са Планом вакцинације против COVID-19 у Републици Српској, вакцинација ће бити настављена према даље планираним фазама и приоритетима, а наредна фаза ће обухватити особе на пословима од јавног значаја (радници у образовању, полицији, медијски радници, инспектори и други). 

 

Извор: https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/media/vijesti/Pages/poziv-za-vakcinaciju-hronicno-oboljeli.aspx
Број отварања: 3435
Датум објаве: 07.05.2021.