У Бањалуци, на Велесајму, настављена вакцинација грађана старијих од 65 година, 29.3.2021. год.


На Бањалучком велесајму данас је настављена вакцинација становника старијих од 65 година, а требало би да се у току дана против вируса корона вакцинише око 300 грађана Бањалуке.
Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић истакао је значај почетка масовније имунизације становништва на вирус корона, те додао да у наредном периоду очекују што бољи одзив.Зељковић је поновио да вакцина представља превентивно средство заштите, а код лица старијих од 65 година који спадају у најризичнију групу становнистава година омогућиће да не развију тежу клиничку слику у случају да се заразе.
Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, Зељковић је истакао да је и даље у погоршању и да је само у протеклој седмици проценат дневно обољелих износио 40 одсто, као и да број хоспитализованих брзо расте, те да је циљ вакцинације да заустави брзо кретање епидемиолошке криве.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да су у Српску стигле вакцине Фајзер и Астра Зенека из Ковакс механизма.
Према његовим ријечима, очекује се донација 50.000 доза вакцина кинеског произвођача "Синофарм", а у припреми је да 31. марта из Русије стигне и од 20.000 до 30.000 доза вакцине "спутњик ве". Надам се да ћемо у току ове седмице на вакцинацију позвати и лица млађа од 65 година која болују од хроничних обољења. Са том категоријом становништва и категоријом страијом од 65 година завршавамо другу фазу вакцинације, рекао је Шеранић новинарима.
Он је додао да потом долази трећа фаза у коју спадају радници који раде у јавним службама, школама, академијама, полицији, као и остали заинтересовани грађани.
Шеранић је навео да до сада у Српској, према извјештајима Института за јавно здравство, није било значајнијих нежељених реакција на примљену вакцину "спутњик ве".
Министар здравља је рекао да је Влада, поред вакцина, издвојила још значајна средства за "хладни ланац", односно за савремене фрижидере који имају могућност замрзавања и чувања вакцина, те потрошног вакциналног материјала.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић нагласила је да је данас почела масовнија вакцинација Бањалучана, те да је предвиђено да се на дневном ниову данад и у наредних неколико дана вакцинише око 300 људи. План је, уколико епидемиолошка ситуација дозволи, да се у овом простору вакцинише до 1.000 грађана дневно, истакла је Тодоровићева.
Тодоровићева је навела да се до сада у Домовима здравља у Бањалуци пријавило 14.000 грађана старијих од 65 година за вакцинацију и да ће сви који су се пријавили бити позвани од својих тимова породичне медицине, који ће им заказати термин. Масовном вакцинацијом можемо створити колективни имунитет грађана и да коначно вирус корона ставимо под контролу, нагласила је Тодоровићева и позвала грађане да се вакцинишу.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је новинарима да је град за процес масовне вакцинације издвојио више од 300.000 КМ.
Станивуковић је истакао и да је спреман да се вакцинише када буде планирана вакцинација особа његове старосне доби, али да у овом тренутку даје предност старијим лицима.
Број отварања: 783
Датум објаве: 29.03.2021.