Представници ЕУ донирали Институту заштитну опрему у износу од око 53.000 КМ


Представници ЕУ у БиХ донирали су Институту за јавно здравство Републике Српске 375.000 заштитних рукавица, вриједности око 53.000 КМ. Директор Института Бранислав Зељковић захвалио је ЕУ за донацију и нагласио да ће бити значајна помоћ здравственим радницима у Српској. Према његовим ријечима, рукавице ће бити значајне и за процес вакцинације да би најсигурније вакцинисали грађане Српске. Зељковић је рекао да је на располагању тренутно 42.000 вакцина "спутњик ве" које су стигле у Српску.Имамо у најави додатних испорука, а информације о тачним количинама имаћемо у наредним данима. Очекујемо `Ковакс` механизам од 23. марта, односно испоруку 23.400 доза вакцина за цијелу БиХ", рекао је Зељковић новинарима у Бањалуци и додао да би након тога требало да стигне и вакцина компаније "Астра Зенека".

Зељковић је истакао да Влада Српске апелује да Руска Федерација, уколико може, испоручи све уговорене количине вакцина за Српску како би ушли у много већи процес вакцинације. Он је додао да је регистрован велики број пријава лица старијих од 65 година у Српској за вакцинацију против вируса корона.

Шеф Регионалне канцеларије ЕУ у Бањалуци Стефано Донати рекао је да је ЕУ од почетка пандемије испоручивала БиХ заштитну опрему, истакавши да ће помоћ бити настављена јер су здравље и безбједност људи најважнији. До сада смо испоручили пет милиона комада заштитне опреме - рукавице, заштитне маске, респираторе и друго, навео је Донати и додао да је укупна вриједност заштитне опреме дониране Српској око четири милиона КМ.

Он је истакао да ЕУ занимају и економски проблеми са којима се привреда суочава због пандемије, додавши да ЕУ пружа подршку малим и средњим предузећима из области пољопривреде и туризма. Ми смо алоцирали 73 милиона евра који су доступни као помоћ овим предузећима, навео је Донати.
Број отварања: 1561
Датум објаве: 17.03.2021.