Oдржана прва конференција за новинаре Поводом почетка имплементације пројекта "ERI-HEALTH"


Поводом почетка имплементације пројекта "ERI-HEALTH - Јавноздравствена спремност за епидемије и ванредне ситуације које прелазе границе држава“ у Институту за јавно здравство Републике Српске одржана је прва конференција за новинаре.

Директор Института Бранислав Зељковић рекао је да ће пројекат бити проведен у наредне двије године, те да његов буџет износи око милион евра и да ће бити кофинансиран средствима Европског фонда за регионални развој ИПА ИИ фондова ЕУ. Пројекат се проводи у оквиру Приоритетне осе 1- Побољшање квалитета услуга  јавног здравства и социјалне заштите у програмском подручју Интеррег ИПА Програма и додијељен у оквиру 2. јавног позива за пројекте при чему је била изузетно јака конкуренција. Циљ Пројекта је побољшање квалитета и доступности услуга у области јавног здравства путем прекограничне сарадње Хрватске, Црне Горе и БиХ.Пројекат проводи Институт, који је водећи партнер, са још два партнера – Заводом за јавно здравство Сисачко-мословачке жупаније и Институтом за јавно здравље Црне Горе, изјавио је Зељковић.
Он је додао да је циљ да се фокус пројекта стави на побољшање могућности за ПЦР методом вируса корона.

Менаџер овог пројекта Северин Ракић рекао је да ће пројектне активности бити фокусиране на дијелове Српске које граниче са Црном Гором и Сисачко-мословачком жупанијом. Наш фокус су градови Градишка и Требиње, те општине Козарска Дубица, Костајница, Нови Град, Билећа и Гацко, а основни фокус пројекта је боља сарадња у контроли заразних болести које не познају границе, рекао је Ракић.

Он је навео да границе не познају комарци, мишеви и други вектори преноса заразних болести, те упозорио да ако нема паралелне активности са обје стране границе, онда не може бити добар резултат у контроли. Ракић је рекао да су активности планиране кроз пројекат смјештене у три групе, од који је прва побољшање дијагностичких капацитета Института набавком опреме.

Друга група је едукација усмјерена на здравствене раднике у домовима здравља, који у свом редовном послу учествују у одговору на епидемију заразних болести које преносе комарци и други вектори преноса између човјека и животиња и трећа група боља информисаност о ризицима за здравље који су у вези са изложеношћу убодима комараца, додао је Ракић. 
Број отварања: 3157
Датум објаве: 16.03.2021.