Вакцинисано 20 родитеља дјеце са специфичним обољењима која се лијече у иностранству; вакцинисан и министар здравља и социјалне заштите РС


У Бањалуци је данас против вируса корона вакцинисано 20 родитеља дјеце из Републике Српске која се због тешких, ријетких или малигних обољења лијече у иностранству уз подршку Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. Заједно са родитељима у Институту за јавно здравство Републике Српске вакцинисан је и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.
Шеранић је рекао новинарима да је план да ове седмице буде завршена вакцинација здравствених радника у здравственим установама, а од идуће седмице да буду вакцинисани старији од 65 година у домовима за старија лица. Надамо се континуитету испоруке вакцине и на основу тога ћемо дугорочно моћи да планирамо овај цијели процес", истакао је Шеранић, изразивши очекивање да ће почети да стижу и вакцине посредством "Ковакс" механизма.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је новинарима да се здравствени систем Српске заснива на солидарности и истакао да ће Српска и даље радити на принципу да заштити све своје грађане, да им омогући вакцинацију, односно приступ вакцини. Овај поступак ће бити настављен за сву дјецу која су корисници Фонда солидарности и Фонда за заштиту дјеце тако да пружимо могућност да и њихови родитељи буду заштићени, као и да дјеца старија од 18 година која испуњавају услове приме вакцину, појаснио је Зељковић.

Директор Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминка Вучковић рекла је новинарима да је данас вакцинисано 20 родитеља или 10 породица, што је од огромног значаја за њих и њихову дјецу. Вучковићева очекује да ће у наредном кругу бити вакцинисани и сви остали родитељи који имају болесну дјецу која су се лијечила посредством Фонда солидарности. Она је изразила захвалност Институту за јавно здравство Републике Српске и ресорном министру за подршку раду Фонда, те што су препознали значај да приоритету вакцинацији имају родитељи дјеце која треба да се лијече и иду на контролу у иностранство.

Рајка Радовановић из Дервенте, један од данас вакцинисаних родитеља дјеце, захвалила је ресорном министарству, Институту и Фонду солидарности што су их препознали као приоритетне групе за вакцинацију у Републици Српској. У великом смо стресу када наша дјеца треба да крену на лијечење у иностранство и мислим да ће ова вакцинација умногоме олакшати наше кретање преко границе, рекла је Радовановићева новинарима.
Број отварања: 3471
Датум објаве: 10.03.2021.