Година дана откако је код првог пацијента у Републици Српској утврђено присуство вируса корона, конференција за новинаре


У Институту за јавно здравство Републике Српске данас је почела ревакцинација здравствених радника који су вакцинисани против ковида 19 у Српској, а први у том процесу били су директор Института Бранислав Зељковић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Владо Ђајић и још неколико здравствених радника УКЦ-а.
Након тога, према плану вакцинације, биће ревакцинисано још неколико десетина медицинара који раде на ковид одјељењима у УКЦ-у Српске.
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је тим поводом да је пандемија вируса корона однијела доста живота, али да је поносан на здравствене раднике који су на све начине помагали грађанима, као и на адекватне епидемиолошке мјере које су власти доносиле да се сузбије вирус. Повећање броја заражених у посљедње вријеме говори да морамо бити опрезни и да треба да поштујемо епидемиолошке мјере. Морамо ситуацију да држимо под контролом и организујемо вакцинацију како би епидемију што прије ставили под контролу, да вирус корона постане прошлост за нас, рекао је Шеранић.

На конференцији за новинаре у Институту поводом годину дана од када је код првог пацијента у Српској утврђено присуство вируса корона, те ревакцинације првих здравствених радника који су вакцинисани против ковида у Српској, Шеранић је подсјетио на тешке тренутке у марту прошле године који су показали Републици пут ефикасног и успјешног начина суочавања са епидемијом. Неке мјере су биле популарне, неке непопуларне, али оне се увијек доносе у односу на податке које добијамо. Дакле, ниједна мјера није донесена тек тако, већ ради спречавања ширења вируса и помоћи људима, рекао је Шеранић. Он је поручио да су пред Српском у погледу вируса и даље изазови који се односе на контролу тренутне ситуације и организацију вакцинације грађана.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је протекла година борбе са вирусом корона у овој здравственој установи била тешка, те да је прегледано око 20.000 пацијената, око 5.000 их је хоспитализовано, док је око 1.000 захтијевало терапију кисеоником. Препоручујем грађанима да због забрињавајуће ситуације у наредних десетак дана носе маске и у својим кућама, а поготово у угоститељским објектима, тржним центрима и слично, јер постоји опасност да се вирус додатно прошири. Јутрос смо у УКЦ-у припремили додатних 100 кревета за пацијенте и организовали се у том смислу, упозорио је Ђајић. Он је подсјетио грађане да је најмлађи пацијент у вези са вирусом имао годину, а најстарији 95 година. На нашој интензивној њези био је и пацијент од 10 година. Забрињава што нам се многи пацијенти враћају због компликација након лијечења од ковида, навео је Ђајић.

Ђајић је у име здравствених радника апеловао да се грађани стриктно придржавају свих епидемиолошких мјера, а на контролне органе да контролишу да ли се у објектима носе маске, одржава физичка дистанца и поштују мјере. Ђајић је оцијенио да су медицинари Српске у борби са вирусом исказали висок ниво патриотизма и стручности, те оправдали своју хуману професију.

Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је да ће данас укупно бити ревакцинисано 30 здравствених радника Српске. Вакцине су добро оружје против вируса и Српска се припрема за вакцинацију, која је значајна за сузбијање вируса. Свака здравствена установа се бори са вирусом због погоршане ситуације и капацитети су оптерећени. Зато морамо имати бољу епидемиолошку ситуацију да бисмо успјешно спроводили вакцинацију, истакао је Зељковић. Он је рекао да Српска жели да изађе из ове борбе као побједник, а за то је потребна подршка и дисциплина грађана да не би дошло до погоршања ситуације. Зељковић је за подршку у борби са вирусом, између осталог, захвалио Влади Српске и ресорном министарству и здравственим радницима.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Јела Аћимовић рекла је да је од почетка пандемије од вируса у Српској обољело 36.488 људи, а преминуло више од 2.277, због чега грађани требају бити опрезни и придржавати се мјера, посебно сада када је ситуација на том плану погоршана. Што бржа вакцинација ће нам помоћи у сузбијању вируса и зато морамо имати стабилну епидемиолошку ситуацију, поручила је Аћимовићева.

Она је додала да се највиши пораст заражених вирусом забиљежен у Бањалуци и Бијељини, те да је повећан број болнички збринутих пацијената у Српској, који је у овом моменту 579.

 
Број отварања: 3766
Датум објаве: 05.03.2021.