Свјетски дан астме, 3. мај


Свјетски дан астме је годишња манифестација коју организује Глобална иницијатива за астму (Global Initiative for Asthma - GINA) у циљу побољшања свијести о астми и у циљу унапређења његе астме широм свијета.


Први Свјетски дан астме, обиљежен је 1998. године у више од 35 земаља. Обиљежен је заједно са првим Свјетским састанком о астми који је одржан у Барселони. Од тада је у порасту број земаља које учествују у обиљежавању овог дана тако да је Свјетски дан астме постао један од најважнијих свјетских догађаја који подижу свијест о астми.

Сваке године Глобална иницијатива за астму бира тему, припрема и дијели материјале везано за Свјетски дан астме.

Свјетски дан астме 2016. године обиљежиће се у уторак, 3 маја. Тема овогодишњег свјетског дана астме је и даље "Можете контролисати своју астму."

Астма је једна од најчешћих хроничних болести. Процјена је да 300 милиона људи широм свијета има астму.

Срећом, астма се може успјешно лијечити и већина пацијената може постићи добру контролу своје болести. Када је астма под контролом пацијент може:

  • избјећи проблематичне симптоме у току ноћи и у току дана
  • имати продуктиван, физички активан живот
  • имати (готово) нормалну функцију плућа 
  • избјећи озбиљне нападе

Постизање и одржавање контроле астме захтјева развој партнерства између пацијента са астмом и његовог здравственог тима.

Циљ лијечења астме је да се постигне и одржи контрола клиничке манифестације болести током дужег временског периода. Кад је астма контролисана, пацијент може спријечити већину напада, избјећи проблематичне симптоме у току ноћи и у току дана, и бити физички активан.

Извор  http://www.ginasthma.org/

Припремила: мр сц. мед. Драгана Грујић-Вујмиловић, Служба за социјалну медицину са организацијом и економиком у здравству
Број отварања: 4518
Датум објаве: 28.04.2016.