Почела вакцинација против ковида у Републици Српској, 12.2.2021.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас прије почетка вакцинације у Републици Српској да су здравствени радници поднијели највећи терет у борби са ковидом 19, те захвалио Влади Српске, као и српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику што су омогућили да Српска добије вакцине.


Значај овог почетка вакцинације је још већи ако имамо у виду чињеницу да многе земље у нашем окружењу нису добиле прве количине вакцина. Сама вакцина представља огроман корак у борби против вируса корона и сигурно ће допринијети бољој епидемиолошкој ситуацију у наредном периоду, истакао је Зељковић.

Он је додао да ће Институт и даље да врши надзор над епидемиолошком ситуацијом, као и над примјеном вакцине, те нагласио да је најважније да се у што краћем периоду вакцинише што већи број људи. Зељковић је позвао грађане да се вакцинишу и да буду свјесни колики значај има вакцина за сваког појединца, али и за јавно здравље.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је задовољство што је Српска у могућности да данас организује почетак вакцинације здравствених радника и ово је први корак у промоцији вакцинације. Кроз институције Републике Српске успјели смо да обезбиједимо прве количине руске вакцине `спутњик ве` за вакцинацију прво наших здравствених радника, а онда сходно плану вакцинације, свих других становника, истакао је Шеранић. Он је додао да ће вакцинисати када стигне већи контигент вакцина за масовнију имунизацију, те да је данас на УКЦ-у како би подржао здравствене раднике и како би се наставили заједно борити против епидемије. Надам се да ћемо у овој години дочекати нешто боље услове живота него што је то било у претходној години, рекао је Шеранић.
 

Генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић оцијенио је да је ово историјски тренутак за ову здравствену установу, Републику Српску и БиХ јер ће први пацијенти примити вакцину на коју се чека годину дана и у чије резултате сви вјерују. На свјетском тржишту траје велика утакмица за набавку ових вакцина. Показало се, по ко зна који пут, колики је значај наших институција, чијим залагањем је омогућено да вакцина стигне у Српску, рекао је Ђајић.

Он је нагласио да здравствени систем, али и комплетно човјечанство полажу огромне наде у ову вакцину, те да је одлучио да се први вакцинише како би био примјер другима и показао колико је значајно да се сви вакцинишу. Ђајић је навео да, захваљујући Министарству здравља и осталим институцијама Српске, сљедеће седмице стижу много веће количине вакцине, тако да ће након здравствених радника, почети масовнија вакцинација становништва. Ђајић је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу за донацију 5.000 вакцина за здравствене раднике, те истакао да ће бити организован превоз здравствених радника из Српске у Србију да тамо приме вакцине.
 

 Број отварања: 3533
Датум објаве: 12.02.2021.