Вакцинација у Републици Српској почиње у петак, 12.2.2021.


Вакцинација против вируса корона руском вакцином "спутњик ве" у Републици Српској почеће у петак, 12. фебруара, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци и примиће је тридесетак запослених, најавио је директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић. Циљ нам је да током сљедеће седмице и друге болнице добију одређену количину вакцина како бисмо могли обавити вакцинацију приоритетних здравствених радника, рекао је Зељковић новинарима.


Он је навео да ће првенствено бити вакцинисани радници у ковид одјељењима, интензивним његама и инфективним клиникама, те сви здравствени радници који долазе у контакт са особама које су позитивне на присуство вируса корона и самим тим су изложени ризику обољевања. Зељковић је рекао да ће Институт пратити процес вакцинације како би му здравствени радници што лакше и ефикасније могли приступити.

Очекујемо додатну количину вакцина која би требало да буде испоручена између 15. и 28. фебруара, односно 200.000 доза за 100.000 грађана Републике Српске. Заједно са Министарством здравља и социјалне заштите РС припремићемо одређене сервисе да би се грађани у што скоријем времену могли пријавити за добровољну вакцинацију, рекао је Зељковић и поновио да је вакцина за све грађане бесплатна и добровољна.

Он је навео да ће у току ове седмице бити едуковано и особље у болницама, а потом и у домовима здравља како би могли приступити процесу вакцинације. Зељковић је рекао да је Влада Српске уложила огромне напоре када је ријеч о набавци руске вакцине, те додао да се у наредном периоду очекује да крене масовна вакцинација, што ће побољшати епидемиолошку слику у Српској.

Када је ријеч о кинеској вакцини, Зељковић је рекао да је још све неизвјесно у вези са роком испоруке, али да се ради на техничким детаљима како би она стигла у Републику Српску.

Зељковић је истакао да је и даље потребан опрез када је ријеч о пандемији вируса корона и евентуалном попуштању мјера, те нагласио да нагло ублажавање мјера може да остави тешке посљедице. Према његовим ријечима, свака земља у свијету која је приступила вакцинацији задржала је мјере, јер грађани нису заштићени док се не вакцинише одређени проценат.

Ми смо се довели у постојећу епидемилошку ситуацију, у стабилан ток, постојећим мјерама. Било би врло неозбиљно да одређене мјере ублажимо без оправданог разлога зато што је ту вакцина, рекао је Зељковић.
Број отварања: 463
Датум објаве: 10.02.2021.