У Институту одржана конференција за новинаре, 26.1.2021.


Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији з ановинаре да се у Републици Српској биљежи висок проценат заражених вирусом корона у односу на број тестираних, те да расте број хоспитализованих.Зељковић је истакао да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те да је неопходан висок степен одговорности свих грађана. Имамо повољну епидемиолошку ситуацију у образовним установама и циљ је да се такво стање сачува, рекао је Зељковић и поновио да је Институт у потпуности посвећен свим активностима у вези са набавком вакцина против вируса корона.

Према његовим ријечима, у току ове седмице се очекује информација Министарства цивилних послова у Савјету министара у вези са процедуром набавке услуге транспорта, дистрибуције и складиштења вакцина које буду долазиле преко Ковакс механизма, али и преко ЕУ механизма. Када је ријеч о руској вакцини, Зељковић је навео да би ове седмице требало да буду завршене процедуре и достављена документација да добављач испуњава све норме и регулативе у вези са квалитетом лијека. Долазак вакцине очекујемо крајем, можда и средином фебруара, с тим што је транспорт вакцине изузетно осјетљив, рекао је Зељковић.

Говорећи о количинама вакцина које ће стићи у Републику Српску, он је навео да је предвиђена набавка 400.000 доза руске вакцине за 200.000 становника, док се још увијек не зна која ће бити количина "Фајзерове" вакцине. Кроз Ковакс механизам је дефинисано која је количина укупно резервисана за свијет, око 2,2 милијарде вакцина различитих произвођача, тако да ће Министарство цивилних послова бити обавијештено када буде доступна прва вакцина, а оно је дужно обавијестити Републику Српску и Федерацију БиХ, да се изјаснимо о прихватању вакцина, рекао је Зељковић.

Он је напоменуо да ће одређене епидемиолошке мјере остати на снази и када почне вакцинација како би била заштићена популација која није вакцинисана, те док вакцинација не буде извршена у тој мјери да се са сигурношћу може рећи да је трансмисија вируса довољно отежана. Зељковић је истакао да је предуслов за било какво ублажавање мјера много боља епидемиолошка ситуација, те да се то не може очекивати када велики број земаља у свијету улази у систем закључавања. Када је ријеч о новом соју вируса корона, Зељковић је навео да се очекује да ускоро дођу експерти који ће да едукују здравствене раднике за рад на апарату за секвенционирање вируса како би се овај процес започео и у Републици Српској.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је епидемиолошка ситуација повољнија него што је била крајем прошле године, те да је линија равна, јер број обољелих не пада, али и не расте. Имамо благи пораст броја хоспитализованих, али и ситуацију појаве нових сојева вируса у свијету, што подиже аларм на опрез, те многе земље поново уводе рестриктивне мјере, рекла је Аћимовићева.
Број отварања: 3767
Датум објаве: 26.01.2021.