Одржана конференција за новинаре, 15.1.2021.


Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље је неповољна, са великим бројем позитивних лица, истакао је директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци. Изјавио је да је вирус корона потврђен код још 71 особе, од 667 тестираних узорака, а пријављено је и осам смртних случајева.


Забрињавајући је и број лица која су на респиратору, због чега је изузетно важно да се и даље придржавамо предложених мјера заштите како бисмо ушли у повољнију епидемиолошку ситуацију, рекао је Зељковић. Он је нагласио да је потребно да се грађани мјера придржавају како на послу, тако и код куће, јер се не може предвидјети гдје ће и на који начин доћи до заразе. Да би што боље приступили припремама за вакцинацију против вируса корона, нама је потребна много боља епидемиолошка ситуација, јер смо свакодневно изложени великим ризицима, али се они смањују уколико се придржавамо епидемиолошких мјера, рекао је Зељковић. Он је напоменуо да друго полугодиште у школама почиње 21. јануара, како је и планирано, те да то дозвољава тренутна епидемиолошка ситуација, али да ће Институт наставити активан надзор над предшколским, школским и средњошколским установама. Зељковић је рекао да, када се развија било каква вакцина, врше се клиничка испитивања, у оквиру којих се узима у обзир доб појединаца који су укључени у испитивања, као и њихово здравствено стање. У случају `Фајзерове` вакцине, испитивања су вршена у тачно одређеној популацији и то од 16 година и старији, док су у случају руске вакцине 'Спутњик' истраживања вршена са пунољетним лицима, рекао је Зељковић.

Зељковић је навео да је Институт добио и опрему за генетско секвенционирање, те да очекује да ће у фебруару представници Свјетске здравствене организације /СЗО/ едуковати особље ове здравствене установе. Тако да бисмо након тога већ могли приступити секвенционирању вируса који се налази у популацији у Републици Српској и да на тај начин дамо наш допринос у овом сегменту. Битно нам је да утврдимо да ли је присутан сој вируса који има одређену мутацију, како бисмо могли обавијестити СЗО и даље предузети, ако буде потребно, додатне мјере, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је забиљежен мањи број пацијената који због заразе вируса корона долазе у здравствене установе, али да је и даље трансмисија вируса велика. То значи да и даље постоји ризик, те да морамо бити на опрезу и поштовати епидемиолошке мјере, држати дистанцу, те носити маске, навела је Аћимовићева. Додала је да тренутно имамо заравњење епидемиолошке криве по броју заражених и да је то ниво као на почетку октобра. Увијек постоји опасност за раст броја заразених због чега, како каже, је неопходно поштовање свих мјера.
Број отварања: 3386
Датум објаве: 15.01.2021.