Одржана конференција за новинаре, 12.1.2021.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас да је у Српској тренутно период стабилизације епидемиолошке ситуације, али да то не смије бити разлог за опуштање. Надам се да ће се стабилизација наставити и у наредном периоду, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре. Он је истакао да је то значајно, јер ће ускоро почети друго полугодиште у школама, а од стабилизације епидемиолошке ситуације зависи да ли ће настава почети на вријеме или ће се пролонгирати њен почетак.


Зељковић је нагласио да стабилизација ситуације не смије бити разлог за опуштање, јер велики број хоспитализованих лица позитивних на вирус корона даје повод да се сматра да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна. Морамо наставити да поштујемо мјере и на правилан начин носимо заштитне маске. Није довољно да се маска носи само на устима, него да треба да прекрива и нос и уста, рекао је Зељковић. Он је напоменуо да се тек очекују резултати примјене епидемиолошких мјера током празника, односно да ли је дошло до ширења вируса, те изразио наду да ће то бити у мањој мјери.
Зељковић је апеловао на грађане да на вријеме закажу комерцијално тестирање на вирус корона, јер је огроман притисак на установе и лабораторије. Нажалост, дио грађана у посљедњем тренутку препозна потребу да се мора вратити у иностранство и у том тренутку жели да се тестира. Све установе које врше тестирање су под великим притиском, а не можемо нарушити тестирање по дефиницији случаја да бисмо изашли у сусрет комерцијалном тестирању, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да су серолошка истраживања показала да има још много грађана који су незаштићени, односно да нису имали додир са вирусом корона, те да постоји простор да се појаве нови таласи и пикови епидемије. Још смо у инкубационом периоду од новогодишњих празника, те још постоји простор да се појављују људи који су се заразили на слављу, а предстоје нам и зимовања, због чега овај период може бити ризичан, рекла је Аћимовићева и позвала грађане да се у периоду одмора придржавају епидемиолошких мјера. Она је истакла значај да се период смиривања ситуације искористи како би се обавиле припреме за вакцинацију, која представља основни начин изласка из епидемије и највећу наду за повратак нормалном животу.

Нагласила је да ће здравствени радници бити приоритет кад је ријеч о онима који ће међу првима примити вакцину против САРС-ЦоВ-2. Здравствени радници првенствено, па запослени и корисници у старачким домовима. Они су највише изложени ковиду, јер раде са врло осјетљивим категоријама становника и могу на њих да пренесу заразу. Морамо их чувати јер су нам јако битни у борби против пандемије, истакла је Аћимовићева и додала да су на другом мјесту корисници и запослени у старачким домовима.

Вакцинација се препоручује и онима који су прележали корона вирус. То је препорука и СЗО, јер се не зна колико антитијела трају након преболијевања болести, те колики је ниво антитијела потребан да би особа била заштићена. Имамо ситуацију да су људи оболијевали већ након мјесец дана од инфекције, али се чешће дешава када прођу три мјесеца. Постоји индикација да је имунитет након преболијевања дужи, али има људи код којих није тако. Став СЗО и других међународних организација је да сви треба да се вакцинишу, наглашава Аћимовићева. Додаје да ће ИЈЗ РС, у зависности од количина вакцина којима буде располагала, издати препоруку у овом погледу. Чим прође акутна фаза, човјек се може вакцинисати. Неке земље су одредиле да се на примјер, три мјесеца након преболијевања короне особа сматра заштићеном, након чега подлијеже вакцинацији. У сваком случају, нема потребе да се прави неки размак између преболијевања и вакцинације, која ће допринијети имунитету и продужити га, закључила је  Аћимовићева.
Број отварања: 2176
Датум објаве: 12.01.2021.