У Институту одржана конференција за новинаре, 8.1.2021.


Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да ће у наредних 15 дана бити видљиво колико су грађани поштовали епидемиолошке мјере током празника. Обавеза придржавања мјера остаје и када добијемо вакцину против вируса корона, јер сви грађани не могу бити вакцинисани у исто вријеме, рекао је Зељковић.Он је истакао да ће Институт информисати грађане о значају вакцинације и подсјетио да су вакцине један од најдуже присутних лијекова у свијету. Зељковић је апеловао да грађани не вјерују непровјереним информацијама које се пласирају посредством друштвених мрежа, него да вјерују надлежним институцијама. Позивамо грађане да се информишу у Институту, Министарству здравља и социјалне заштите, те најближим здравственим установама. Молимо грађане да не вјерују лажним информацијама које круже друштвеним мрежама, а које говоре о негативним ефектима вакцина, напоменуо је Зељковић.

Он је навео да је у току убрзана припрема за прихват вакцине против вируса корона, те да постоје одређене индикације да ће прво стићи "Фајзерова" вакцина. Зељковић је поновио да прве количине вакцине "Спутњик Ве" очекују крајем фебруара. До краја јануара биће едуковано особље у здравственим установама широм Српске. План за вакцинацију већ имамо, у њему су препоручене групе популације које је потребно вакцинисати, а то су прије свих старији од 65 година, здравствени радници и други, рекао је Зељковић.

Када је ријеч о комерцијалном тестирању, за које је повећано интересовање због повратка грађана у иностранство након празника, Зељковић је истакао да грађани морају бити свјесни да је оно ограничено капацитетима, јер је приоритет тестирање по дефиницији случаја. Грађани се морају наручити седам до 10 дана раније. Настојимо свима изаћи у сусрет, али сигурно да дио грађана нећемо моћи тестирати. У протеклих седам дана дневно смо комерцијално тестирали између 150 и 200 особа, а данас ће бити тестирано њих готово 300, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да су у претходна два дана пријављена 22 смртна случаја, од којих најмлађа преминула особа има 30 година, а најстарија 88 година. У Српској су тренутно хоспитализоване 634 особе, од којих у Универзитетском клиничким центру Републике Српске у Бањалуци 234, а у општим болницама њих 400. На респиратору су 52 особе, рекла је Девићева и још једном апеловала на грађане да се придржавају свих препоручених мјера.
Број отварања: 3912
Датум објаве: 08.01.2021.