Извјештај о надзору над инфлуенцом у 51. недјељи 2020. године (14.12 - 20.12.2020) у Републици Српској


У 51. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.821 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 658.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављенo је 16 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то свих 16 у Општој болници Градишка. Од почетка сезоне укупно је пријављено 29.718 АRI инфекција, 8.387 ILI инфекција, док је SARI инфекција од почетка укупно регистровано 249.


Од почетка надзора над инфлуенцом највећи број обољелих од ILI инфекција је у узрасној групи 30 - 64, док је у категорији SARI инфекција највише обољелих у узрасној групи 30 – 64 и узрасној групи ˃ 65.

У протеклој недјељи Институту за јавно здравство Републике Српске нису пријављени смртни SARI исходи.

У 51. недјељи у Институту за јавно здравство Републике Српске тестирана су два ILI узорка, који нису били позитивни на вирусе инфлуенце.

У складу са подацима Европског центра за превенцију и контролу болести за 50. недјељу, активност вируса инфлуенце у Европи је на вансезонском нивоу.  Вируси инфлуенце у овој недјељи нису детектовани у сентинел узорцима док су спорадично детектовани у не – сентинел узорцима, и то вируси инфлуенце типа А и типа Б. У болницама нису детектовани лабораторијски потврђени случајеви инфлуенце.

Европски центар за превенцију и контролу болести указује да пандемија, усљед утицаја на здравствене установе и капацитете тестирања у земљама, негативно утиче на извјештавање о епидемиолошким и вирусолошким подацима о грипи током сезоне 2019/2020. У складу са наведеним, ако се ситуација и даље настави, податке је потребно тумачити са опрезом.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу.

Припремила: Служба за епидемиологију
Број отварања: 4006
Датум објаве: 25.12.2020.