У Институту одржана конференција за новинаре, 25.12.2020.


Директор Института Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да су предстојећи празници тест за све грађане који се морају се придржавати мјера и да, упркос неповољној епидемиолошкој ситуацији, постоји одређена стабилизација. Највећи дио грађана поштује мјере и прилагођавају се тренутној ситацији. Апелујем на све који се не приржавају да коначно почну поштовати мјере. Нажалост, број преминулих прати број заражених, рекао је новинарима Зељковић.Он је навео да ће прву половину наредне године обиљежити вакцинација, те да се становништво и даље мора придржавати постојећих мјера, јер неће сви бити вакцинисани у истом тренутку. Указавши да се вакцина против вируса корона очекује у првом кварталу наредне године и да се у овом тренутку не могу набавити директно од произвођача, те да постоје овлаштени представници, дистрибутери, Зељковић је нагласио и да БиХ има компликован систем закона о лијековима и о јавним набавкама. Не можемо искључити контролу вакцина, дистрибутера и све одредбе закона БиХ, рекао је Зељковић, указавши да се кад је оваква ситуација регулатива у већини земаља ублажава у смислу убрзања процеса доступности одређених производа. Говорећи о поштовању мјера за вријеме предстојећих празника, Зељковић је рекао да је то прилика да сви покажу јединство и солидарност једних према другима.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да је у посљедња 24 часа преминуло 16 особа, међу којима је најмлађа била жена из Добоја која је имала 43 године, а најстарији деведесетогодишњи мушкарац из Бањалуке. Она је навела да су у претходна 24 часа у 32 општине детектована лица позитивна на вирус корона, те да се тренутно на респиратору у Универзитетском клиничком центру Републике Српске налази 31 особа, док су у осталим болницама на респиратору 32 особе.
Девићева је рекла да у овом тренутку имамо одређену стабилизацију, али да и даље сви појединачни параметри који се прате не говоре у прилог повољне епидемиолошке ситуације.

Она је апеловала да грађани наредне празнике проведу у кругу најближих и да генерално понашање прилагоде свим мјерама на снази.
Број отварања: 3653
Датум објаве: 25.12.2020.