Европска/свјетска седмица имунизације, 24-30. април


У европском региону се сваке године, у задњој седмици априла, обиљежава Европска седмица имунизације. Ову иницијативу води и координише Канцеларија Свјетске здравствене организације за Европу, а спроводе је државе чланице европског региона. У овој седмици, земље широм региона се уједине под слоганом Европске седмице имунизације „Спријечити, заштитити, вакцинисати“, проводећи активности за информисање и ангажовање кључних циљних група и бавећи се изазовима у вези са имунизацијом.


Обиљежавање седмице имунизације представља добру прилику да се сви подсјетимо колику улогу имунизација има у заштити становништва од заразних болести које угрожавају животе. Вaкцинe су дaлe oгрoмaн дoпринoс глoбaлнoм jaвнoм здрaвљу, укључуjући искoрјeњивaњe jeднe смртoнoснe бoлeсти, вeликих бoгињa, и приближaвaњe искoрjeњивaњу другe бoлeсти, пoлиoмиjeлитисa. Вакцинација сваке године спријечи између два и три милиона смртних исхода. Њена улога је, не само да спашава животе дјеце, штитећи их од болести као што су морбили, полиомијелитис, дифтерија, пертусис, тетанус... већ и да побољшава животе, дајући дјеци шансу да одрастају здрави, да се школују и достигну своје могућности.

Раширена примјена програма имунизације, у последњих 30 година, довела је до изузетних достигнућа. Европски регион СЗО је сертификован као ослобођен од полија 2002. године, док је број случајева морбила у региону смањен за више од 90% у последњих неколико деценија. Међутим, вакцине би могле да постигну много више. Пропусти у имунизацији и даље постоје у свим земљама. Са једне стране, успјех програма имунизације у контроли болести које се могу спријечити вакцинама је довео до тога да се многи родитељи и здравствени радници више не плаше ових болести. Са друге стране, повјерење јавности у вакцине се нарушава дјеловањем разних група и медија, који доводе у питање потребу за вакцинацијом и њену безбједност. Такође, у временима конкурентних здравствених приоритета, политичка посвећеност имунизацији је смањена.

Снажна политичка подршка имунизацији мора да се одржава, јер се, у супротном, ризикује поновно појављивање високо заразних болести, које изазивају оболијевање, инвалидност и смртне исходе и представљају значајан терет здравственим системима. Недавне епидемије морбила и рубеле наглашавају заједничку одговорност да се болести које се могу спријечити вакцинама држе под контролом. Да би имунизација и даље остала најуспјешнија јавноздравствена иницијатива, неопходно је да све земље обезбиједе тачне, одмјерене и разумљиве информације о ризицима од заразних болести и предностима вакцинације. Свако дијете има право на здрав почетак живота, због чега је потребно да земље искористе активности Европске седмице имунизације за јачање свијести о важности имунизације и јачање својих програма имунизације.

Обиљежавање Европске недјеље имунизације ове године има за циљ повећање обухвата вакцинацијом, скретањем пажње и повећањем свјесности о значају имунизације, са специјалним фокусом на вулнерабилне групе. Посебно ће бити наглашен напредак постигнут у европском региону у смислу елиминације морбила и рубеле, уз истицање потребе да се повећањем свјесности и посвећености затвори јаз између оних који су заштићени и оних који су и даље осјетљиви на ове болести.

Обиљежавање Европске седмице имунизације се подудара са обиљежавањем Свјетске седмице имунизације. Ово је друга година за редом у којој је кампања Свјетске седмице имунизације посвећена затварању јаза у процесу имунизације, као и достизању једнакости у нивоима имунизације, како је дефинисано у Глобалном акционом плану за имунизацију. Слоган „Спријечити, заштитити, вакцинисати“ промовише основну поруку седмице имунизације да је вакцинација сваког дјетета од виталног значаја, како би се спријечио настанак болести и заштитио живот. Овогодишња кампања додатно наглашава потребу за имунизацијом адолесцената и одраслих особа. Такође настоји да скрене пажњу на огроман значај имунизације вулнерабилних група, које живе у конфликтним или ванредним ситуацијама.

Република Српска већ неколико година активно учествује у обиљежавању Европске/Свјетске седмице имунизације. Централна манифестација обиљежавања ове године ће бити дводневна радионица посвећена имунизацији, а која ће бити одржана 19. и 20. априла 2016. у Теслићу. Организатор радионице је Институт за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и УНИЦЕФ-ом. Након централне манифестације, услиједиће серија здравствено-промотивних активности, укључујући обуку за здравствене раднике, конференцију за штампу, промоцију имунизације кроз сарадњу са медијима, дистрибуцију информативног материјала итд. Активности обиљежавања Европске/Свјетске седмице имунизације у Републици Српској ће подржати и Канцеларија Свјетске здравствене организације у БиХ, обезбјеђивањем промотивног материјала.

Опширније на: http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/vaccines-and-immunization/european-immunization-week

Припремила: мр сц. мед. др Јела Аћимовић, Служба за епидемиологију
Број отварања: 4313
Датум објаве: 25.04.2016.