Тренутна епидемиолошка ситуација, тема је и данашње конференције за новинаре


У Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражена су још 262 лица од тестираних 765, а преминуло је 15, речено је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство Републике Српске. Директор Института Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација неповољна, јер је и даље висок постотак заражених вирусом корона на дневном нивоу. Повећањем броја заражених, очекујемо и повећање броја хоспитализованих и зато још једном позивам грађане да се придржавају прописаних мјера, поготово због надолазећих празника када ће бити појачана контрола организованих дружења, па и приватних, навео је Зељковић.


Он је истакао да ће Институт припремити приједлог мјера који ће бити достављен Републичком штабу за ванредне ситуације. То се нарочито односи на 30. и 31. децембар, те 1. јануар, а све с циљем спречавања ширења вируса и погоршања епидемиолошке ситуације. Ми смо тренутно у периоду стабилизације, који није обећавајући због високог броја позитивних лица на дневном нивоу, нагласио је Зељковић. Према његовим ријечима, сами празници не смију бити разлог да дође до погоршања епидемиолошке ситуације.

Када је ријеч о вакцинама против грипа које је донирала Влада Србије, Зељковић је рекао да се очекује да ускоро пристигне 13.500 вакцина, те да се прикупљају подаци од домова здравља које су количине потребне да би се вакцинисали они којима је то најпотребније.

Епидемиолог Јела Аћимовић истакла је да су у Универзитетском клиничком центру хоспитализоване 362 особе, од којих готово 60 одсто захтијева кисеоничку подршку, док је 12 одсто пацијената на респиратору, односно њих 44. Аћимовићева је навела да је најлошији параметар, од свега што се прати, број преминулих, те да се Република Српска ближи броју од 1.500 умрлих. Она је упозорила све који планирају да иду на зимовање, да су управо такви одмори прошле зиме били извор заразе у Европи, али и у Републици Српској. Ситуација у којој се људи са више мјеста скупе у једно, а онда се поново разиђу, представљају огроман ризик за велико ширење болести, упозорила је Аћимовићева. Према њеним ријечима, лично здравље, а самим тим и здравље заједнице, мора бити изнад свега. Аћимовићева је додала да би у предстојећем празничном периоду јако корисна мјера била обавезно посједовање негативног пи-си-ар /ПЦР/ теста при уласку у БиХ. 
Број отварања: 1257
Датум објаве: 15.12.2020.