У Институту одржана конференција за новинаре


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је на данашњој конференцији за новинарее да је у Српској на вирус корона позитивно још 346 лица, од 885 тестираних, те да је пријављено 19 смртних случајева и додао да је висок проценат позитивних лица у односу на тестирана, што говори да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна. Он је поновио апел да сваки појединац мора бити одговоран, те подсјетио да је заштитна маска обавезна у затвореном, али и на отвореном.Зељковић је рекао да је Србија, у сарадњи са Владом Републике Српске и фондовима здравственог осигурања двије републике, донирала 13.500 четворовалентних доза вакцина против грипа. Када буде испоручена Институту, ми ћемо даље дистрибуисати вакцине према здравственим установама. Вакцина неће бити наплаћивана, рекао је Зељковић. Он је истакао и да ће цијена комерцијалног теста на вирус корона од понедјељка, 14. децембра, износити 105 КМ. На овај начин покушаћемо да изађемо у сусрет свим грађанима који имају потребу да путују на пословни ангажман, али и у друге сврхе, рекао је Зељковић. Зељковић је апеловао на грађане да се придржавају епидемиолошких мјера, нарочито јер долази вријеме празника, те истакао да је заштитну маску потребно носити и на отвореном, као и у затвореном.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић позвала је грађане да избјегавају груписања у току празника и слава, те да их обиљеже у кругу својих породица. Прошли смо веома тежак период, који још траје, нарочито када је ријеч о болничком сектору, те је потребно да настојимо да га превазиђемо са што мање посљедица, рекла је Девићева.

Говорећи о ширењу вируса корона у установама за смјештај старијих лица, Девићева је напоменула да је тренутно висока трансмисија вируса, те да нису необичне ситуације да се он појави у овим установама.
У Дому пензионера у Бањалуци, али и у другим домовима, имамо позитивне случајеве и запослених и корисника, те је Институт одавно израдио препоруке и мјере које треба да буду предузете у овим установама, рекла је Девићева.
Број отварања: 918
Датум објаве: 11.12.2020.