У Институту одржана конференција за новинаре, 8.12.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији зa nовинаре у Бањалуци да је проценат позитивних лица посљедњих дана стабилан, али ипак неповољан, те да је велики проблем што грађани не носе маске на отвореном. Грађани све више проводе вријеме у затвореном простору, те је веома важно да се и даље придржавамо свих прописаних епидемиолошких мјера, рекао је Зељковић.


Он је позвао грађане који имају било какве симптоме да остану код куће и избјегавају контакт са другим лицима. Особе које су тестиране, не треба да се крећу док не добију резултат теста. Осим тога, грађани који имају симптоме не треба да шаљу дјецу на чување код деда и бака, јер је то најлакши начин ширења вируса у породици, рекао је Зељковић. Он је позвао грађане да предстојеће празнике прославе у кругу најуже породице.

Говорећи о набаци вакцине против вируса корона, Зељковић је навео да Институт преговара са одређеним компанијама које су у могућности да набаве ову вакцину, те да је, осим понуде, битно обезбиједити и сигурну доставу и дистрибуцију. Република Српска разговара и са Русијом о набавци њихове вакцине `спутњик пет`, за коју нам још није позната цијена, али очекујемо ових дана да нам стигне документација о ефикасности и безбједности ове вакцине, рекао је Зељковић. Према његовим ријечима, Институт разматра могућност да смањи цијену комерцијалног PCR теста, те да се врши калкулација у вези са потрошним материјалом.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да ношење маске остаје једна од најзначајнијих и најефикаснијих мјера заштите од вируса корона. Правилно ношење маске, која покрива и уста и нос, нарочито је значајно у ситуацијама као што је боравак у јавном превозу, гдје је често гужва, али и другим сличним ситуацијама, напоменула је Девићева.

Mикробиолог у Институту Станка Томић рекла је да је лабораторија за PCR тестирање у Институту од почетка пандемије укључена у анализу узорака из цијеле Српске на присуство вируса корона, те да ће ових дана бити завршена анализа 95.000. узорка. Прво смо обучили наше особље за PCR тестирања, а затим и колеге из Бијељине, Фоче и Добоја, тако да су сада те регије преузеле узорке из тих подручја, рекла је Томићева.
Број отварања: 3392
Датум објаве: 08.12.2020.