Одржана конференција за новинаре, 30.11.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да су у Српској на вирус корона позитивна још 134 лица од 306 тестираних, те да је пријављено 17 смртних случајева. Зељковић је на конференцији за новинаре истакао да је ријеч о проценту од око 44 одсто позитивних у односу на број тестираних лица, што указује на наставак неповољне епидемиолошке ситуације.Он је навео да и даље има грађана који се не придржавају превентивних мјера, због чега је поновио апел да је потребно носити заштитну маску, посебно је чешће мијењати, као и држати физичку дистанцу.
Зељковић је нагласио да се вирус корона брзо шири унутар породице, због чега је апеловао да родитељи који су у изолацији дјецу не шаљу код баба и дједова на чување јер дјеца често немају симптоме, али су преносиоци вируса, а старија лица су осјетљива категорија. Он је похвалио грађане јер су препознали значај вакцинације против сезонског грипа у овом периоду, која је обављена у најбржем могућем року, те напоменуо да ће Институт у наредном периоду настојати да дође до нових количина вакцине.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је у протекла 24 часа тестирано 306 узорака, од којих су 134 била позитивна, те да је сада близу 30.000 потврђених случајева од почетка епидемије. Најлошији параметар је тренутно велики број смртних случајева, којих је са данашњим даном укупно 1.048 умрлих лица од вируса корона, рекла је Аћимовићева. Говорећи о вакцинацији против грипе, Аћимовићева је рекла да је она у рекордном времену завршена за количину вакцина које је Институт набавио за оне који немају право на бесплатну вакцину, а жељели су да се вакцинишу. За четири дана смо успјели да потрошимо све дозе вакцина за људе који су планирали да се вакцинишу, а 20.000 доза које су усмјерене у домове здравља још нису потрошене, истакла је Аћимовићева. Она је додала да ће становништво бити обавијештено о начину вакцинисања уколико буду обезбијеђене нове количине вакцина.
Број отварања: 924
Датум објаве: 30.11.2020.