Препоруке за сигурно руковање храном


Може ли се инфекција COVID-19 пренијети путем хране?

Према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну је врло мали због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама. Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима, могуће је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију.


Иако је мало вјеројатно да ће се вирус пренијети преко контаминиране хране, треба примјењивати општа правила свакодневне хигијене и добру хигијенску праксу за припрему хране. Како су вируси осјетљиви на топлоту, ризик од инфекције може се додатно смањити термичком обрадом хране уз темељно кухање. Субјекти у пословању с храном требају избјегавати изладање хране у ринфузном стању (нпр. незапакован хљеб, колаче, воће, салате итд.) у близини шалтера или шалтера за послуживање, гдје купци наручују или плаћају храну.

Опширније прочитајте овдје.

 



Број отварања: 1158
Датум објаве: 30.11.2020.