Извјештај о надзору над инфлуенцом у 46. недјељи 2020. године (16.11 - 22.11.2020) у Републици Српској


У 47. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.597 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 843.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 28 особа обољелих од тешке акутне респираторне инфекције (SARI), и то 19 у Општој болници Градишка, 8 у Општој болници Зворник и 1 у Општој болници Добој.


Од почетка надзора над инфлуенцом највећи број обољелих од ILI инфекција је у узрасној групи 30 - 64, док је у категорији SARI инфекција највише обољелих у узрасној групи 30 – 64 и узрасној групи ˃ 65.

У протеклој недјељи Институту за јавно здравство Републике Српске нису пријављени смртни SARI исходи.

У 47. недјељи у Институту за јавно здравство Републике Српске тестирана су два ILI узорка, од којих ниједан није био позитиван на вирусе инфлуенце.

У складу са подацима Европског центра за превенцију и контролу болести за 47. недјељу, активност вируса инфлуенце у Европи је на вансезонском нивоу.  Вируси инфлуенце у овој недјељи у Европи нису детектовани међу сентинел узорцима на примарном нивоу здравствене заштите док су спорадично детектовани међу не – сентинел узорцима, и то вируси инфлуенце типа А и типа Б.  У овој недјељи није евидентиран ниједан случај лабораторијски потврђене инфлуенце у болницама.

Европски центар за превенцију и контролу болести указује да пандемија, усљед утицаја на здравствене установе и капацитете тестирања у земљама, негативно утиче на извјештавање о епидемиолошким и вирусолошким подацима о грипи током сезоне 2019/2020. У складу са наведеним, ако се ситуација и даље настави, податке је потребно тумачити са опрезом.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу.
Број отварања: 4376
Датум објаве: 28.11.2020.