Почиње вакцинација против грипе у Републици Српској, конференција за новинаре


У Републици Српској сутра почиње вакцинација против сезонског грипа, рекао је данас на конференцији за новинаре директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић. Институт је набавио 20.000 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 5.000 комерцијалних вакцина, која кошта 26 КМ.


Вакцине ће бити дистрибуиране у све домове здравља који обављају вакцинацију. Сутра почиње и комерцијална вакцинација за све који желе да се вакцинишу, рекао је Зељковић и нагласио да је ријеч о четворовалентној вакцини, која штити од четири соја вируса грипа, те да је то једна од вакцина које се користе у цијелом свијету. Он је позвао грађане да приликом вакцинације посебно воде рачуна о епидемиолошкој ситуацији, да буду стрпљиви и да приликом чекања у редовима воде рачуна о свим препорученим мјерама, посебно да носе маске и држе дистанцу.

Зељковић је навео да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна, те је да је од 407 тестираних лица, 181 позитивно на вирус корона.

Епидемиолог Јела Аћимовић истакла Аћимовићева је истакла да право на бесплатну вакцинацију имају пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти лијечени кардио-хируршким методама, ХИВ позитивни, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, запослени на инфективним клиникама, одјељенима интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са примањем хемотерапије, трансплантирани и лица са посебним потребама која бораве у колективном смјештају.
Сви они се вакцинишу у надлежним домовима здравља. Када је ријеч о комерцијалној вакцинацији, она се обавља у Институту за јавно здравство, од 8.00 до 16.00 часова, на више пунктова, рекла је Аћимовићева. Она је додала да се у овом тренутку неће моћи вакцинисати сви они који имају било какве акутне симптоме распираторних инфекција, него морају сачекати да симптоми прођу. Када је ријеч о ковиду 19, они који имају акутне симптоме болести и сви они који су у карантину, такође не могу да се вакцинишу, нагласила је Аћимовићева

Према њеним ријечима, сви грађани који желе да се вакцинишу све додатне информације могу добити на бесплатни број 0800-50-555.
Број отварања: 4841
Датум објаве: 23.11.2020.