Конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији, 17.11.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да је вирус корона у Српској потврђен код још 362 лица од 1.053 тестираних узорка, док је пријављено 16 смртних случајева. Зељковић је рекао да је 34,4 одсто позитивних у односу на тестиране. Издржали смо притисак и све здравствене установе на примарном нивоу успијевају да прегледају пацијенте и одреде терапију, рекао је Зељковић.Он је додао да у наредном периоду очекују резултате примијењених мјера, те да ће Институт припремити приједлоге за евентуалну корекцију одређених мјера. Битно нам је да испратимо предстојећи период када је ријеч о сезони грипа, али и када је ријеч о повратку дјеце у школе наредне седмице, те да надзиремо епидемиолошку ситуацију у предшколским установама, нагласио је Зељковић.

Он је навео да је у Српској почело серолошко тестирање, али да је још рано говорити о томе када ће бити први резултати. Зељковић је рекао и да су вакцине против сезонског грипа стигле у БиХ, као и да је у току процедура царињења, након чега се очекује њихова испорука Институту за јавно здравство Републике Српске.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић истакла је да је највећи број нових случајева заразе вирусом корона код особа старости од 30 до 49 година.

Она је додала да су у Универзитетском клиничком центру РС на респиратору 43 особе, док је у осталим болницама на респиратору њих 31. Истакла је да је болнички сектор и даље под јаким притиском, али да је број хоспитализованих, у овом тренутку, стабилизован. Евидентирамо мањи пад укупног броја новообољелих, као и мањи проценат позитивних у односу на број тестираних. Међутим, овај пад не значи да имамо повољнију епидемиолошку ситуацију, рекла је Девићева и додала да се биљежи раст стопе морталитета у односу на претходне недјеље. Овај пад не значи да имамо повољнију епидемиолошку слику, јер су бројке и даље високе. С друге стране, увели смо и нове смјернице за тестирање и поступање са особама са симптомима. У овом тренутку имамо ситуацију прилагођавања на терену и успостављање система евиденције и начина извјештавања у домовима здравља према ИЈЗ РС, појаснила је  Девићева.

 
Број отварања: 4092
Датум објаве: 17.11.2020.