Одржана конференција за новинаре, 13.11.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је данас на конференцији за новинаре да је у Српској на вирус корона позитивно још 511 лица, од 1.286 тестираних узорака, те да је пријављено 26 смртних случајева. Зељковић је рекао да висок број позитивних лица на дневном нивоу показује наставак неповољне епидемиолошке ситуације.Молимо грађане да се на дан избора придржавају епидемиолошких мјера да би се на минимум свеле могућности заразе, нагласио је Зељковић. Он је позвао и општинске и градске изборне комисије да посебно обрате пажњу на примјену ових мјера. Можемо бити задовољни епидемиолошком ситуацијом у одређеним сегментима друштва, али постоји и велики ризик трансмисије у заједници, рекао је Зељковић. Према његовим ријечима, са овим бројем позитивних лица тренутно је најугроженији секундарни ниво здравствене заштите, односно капацитети болница. Домови здравља су реорганизовали начин рада својих радника и служби, те на тај начин се успјешно боре са великим приливом пацијената којима треба преглед, рекао је Зељковић и најавио да ће наредне седмице бити одржани састанци са општинским и градским кризним штабовима, како би се заједнички оцијенила епидемиолошка ситуација, те које су мјере примијењене.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је међу зараженима најбројније радно способно становништво.
Међутим, расте и број заражених међу старосном скупином између 50 и 64 године, а најзначајније нам је да пратимо број хоспитализованих, који је и даље већи од броја отпуштених на дневном нивоу, рекла је Аћимовићева. Она је навела да је Институт према епидемиолошкој ситуацији у локалним заједницама припремио сет мјера које се односе на приоритете тестирања, збрињавања обољелих, те измјену дужине карантина и изолације.

Лица која су позитивна на вирус корона, а немају симптоме или имају благе, не морају бити у изолацији 14 дана, него 10 дана, док они који имају средње тешку и тешку слику - за њих изолација остаје 14 дана, рекла је Аћимовићева. Она је напоменула да имунокомпромитоване особе могу бити дуже позитивне и заразне, јер им треба више времена да се изборе са вирусом, те је препорука да се за њих изолација продужи на 20 дана. Грађани код којих се појаве симптоми треба што прије да се јаве љекару јер имамо информације да се лица у касној фази јављају, те буде већ касно да се адекватно одреагује, због чега имамо овако високу смртност, рекла је Аћимовићева. 

 Број отварања: 1894
Датум објаве: 13.11.2020.