У Институту одржана конференција за новинаре, 10.11.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре да је у протекла 24 часа евидентирано 475 лица позитивних на вирус корона, док је 16 лица преминуло. У протеклих 14 дана најмлађа особа која је преминула је 1985. годиште, а особа која је 1991. годиште је тренутно најмлађи пацијент на респиратору, рекао је Зељковић.


Зељковић је истакао да је све више пацијената са тешком клиничком сликом. Према његовим ријечима, у Српској је и даље неповољна епидемиолошка ситуација. Он је додао да се ради на проширивању капацитета здравствених установа да би пацијенти могли бити збринути. Зељковић је подсјетио да се приступило измјенама у начину тестирања, односно да љекар и даље у складу са симптомима пацијента процјењује ко ће бити тестиран, јер је циљ да се првенствено тестирају лица са средње тешком и тешком клиничком сликом због ограниченог капацитета лабораторија. Он је најавио да ће Институт у наредном периоду Министарству здравља и Републичком штабу за ванредне ситуације доставити приједлоге мјера за наредни период у складу са епидемиолошком ситуацијом. Период изолације за лица која су позитивна износиће десет дана, а за лица која су контакти биће 14 дана, истакао је Зељковић.
Он је још једном упутио позив грађанима да се придржавају прописаних мјера, те максимално смање контакте са другим лицима.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је у протеклих 24 часа тестирано 1.255 лица, а да је највише потврђених позитивних случајева у Бијељини - 106, а затим у Бањалуци - 95. За мање од мјесец и по имамо више потврђених позитивних случајева него што смо имали од почетка епидемије до краја септембра", истакла је Аћимовићева. Она је навела да је 1. октобра у болницама било хоспитализовано 161 лице, а данас је 1.182 пацијената.
Број отварања: 2077
Датум објаве: 10.11.2020.