EУ донирала вриједну медицинску заштитну опрему здравственим институцијама у Републици Српској


Делегација ЕУ у БиХ уручила је Институту за јавно здравство Републике Српске медицинску опрему за борбу против епидемије вируса корона вриједну више од 140.000 евра.


Том приликом директор Института је изјавио да ће опрема бити усмјерена здравственим радницима који највећи дио времена проводе са пацијентима који су позитивни на вирус корона.

Цјелокупна донација ће бити распоређена у здравствене установе широм Републике Српске, по приоритетима, а ријеч је о 375.000 заштитних маски и 37.500 "ФФП2" маски, које су нарочито значајне када је ријеч о ковид позитивним лицима, те око 19.000 заштитних хируршких огртача, додао је Зељковић. Он је захвалио Делегацији ЕУ и Еуфору за помоћ и сарадњу коју институцијама Српске пружају током цијелог периода пандемије.

Шеф делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је да је ријеч о више од 400.000 хируршких маски, као и око 20.000 једнократних заштитних одијела, те напоменуо да је опрема намијењена здравственим радницима, који треба да се што боље припреме и опреме за изазове који су пред њима. Још смо у фази спашавања живота и према бројевима из цијеле Европе биљежи се пораст броја заражених. Данашња испорука је дио укупне помоћи ЕУ која је осигурана у вриједности више од седам милиона евра искључиво медицинске опреме, рекао је Сатлер.

Он је напоменуо да је намјера ЕУ била да заштитна медицинска опрема стигне у све дијелове БиХ, те да се на тај начин да подршка здравственим радницима који се успјешно мјесецима боре против пандемије. Сатлер је истакао значај дисциплине грађана да се придржавају епидемиолошких мјера, јер ће на тај начин допринијети да буде мањи број обољелих, али и смртно страдалих лица. Он је захвалио и Мисији Еуфора на логистичкој помоћи да се допреми ова донација и распореди у локалне заједнице.

Командант Еуфора Рајнхард Тришак рекао је да је ово најбољи примјер да се покаже да европска заједница и Еуфор на најбољи начин пружају подршку локалним властима.
Број отварања: 3743
Датум објаве: 04.11.2020.