Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март


Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године како би се скренула пажња јавности да туберкулоза и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године је Роберт Кох објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало огроман значај с обзиром да је у то вријеме ова болест харала Евопом и Америком и узроковала смрт сваке седме особе.


Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе (Micobacterium tuberculosis) који најчешће захвата плућа. Преноси се путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Код здравих људи, инфекција бацилом туберкулозе често не изазива никакве симптоме јер се имуни систем човјека активира да "заустави" бактерију.

Симптоми активне туберкулозе плућа су: кашаљ (рјеђе са испљувком или крвљу), бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење. Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним и алтернативним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом. Ризик оболијевања од туберкулозе повећавају зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције HIV-ом. За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика (туберкулостатика), у периоду од шест мјесеци.

Упркос томе што је изљечива, туберкулоза је болест која се јавља епидемијски у већем дијелу свијета и данас је најсмртоноснија заразна болест. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), туберкулоза узрокује смрт скоро 1,5 милиона људи годишње, односно три особе сваке минуте, углавном у земљама у развоју. За ову болест постоје дијагностички тестови и ефикасни лијекови, захваљујући којима је између 2000. и 2014. године спашено 43 милиона живота. Међутим, да би туберкулоза била искоријењена, потребни су већа посвећеност и довољна финансијска средства. СЗО је израдила Глобалну стратегију за превенцију, лијечење и контролу туберкулозе након 2015. године, чији циљ је смањење смртности од туберкулозе за 95% и смањење оболијевања од туберкулозе за 90% до 2035. године.

Обиљежавање Свјетског дана туберкулозе 24. марта нам управо даје прилику да преиспитамо шта можемо да урадимо у даљој борби против туберкулозе. Ово је болест која може да погоди било коју особу, и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање, укључујући обољеле од туберкулозе, заједницу у којој живе, цивилно друштво, здравствене раднике, владе, приватни сектор и међународне партнере. Мото овогодишњег обиљежавања Свјетског дана туберкулозе је „Уједињени до искорјењивања туберкулозе“.

У циљу борбе против туберкулозе, Република Српска спроводи активности у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, којом је дефинисано да се боља контрола туберкулозе обезбјеђује кроз осигуравање доступности здравствених услуга и интервенција заснованих на доказима, осјетљивим групама становништва. У складу са овим документом, као и са препорукама СЗО, припремљен је и, Одлуком Владе Републике Српске, усвојен Програм контроле туберкулозе у Републици Српској од 2013. до 2017. године. Програм представља документ којим се наводе активности и смјернице које имају за циљ смањење броја новообољелих од туберкулозе у Републици Српској.

Контрола туберкулозе у Републици Српској обавља се кроз рад здравствених установа, те кроз активности Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске. Подршка овим активностима, са циљем даљег унапређења дијагностике, терапије и надзора над туберкулозом, обавља се у сарадњи са пројектом "Јачање ДОТС у Босни и Херцеговини и унапређење програма борбе против туберкулозе, укључујући туберкулозу отпорну на више лијекова и контролу инфекције" који се финансира из средстава Глобалног фонда за борбу против AIDS-a, туберкулозе и маларије.

Према подацима које је до сада прикупио Институт за јавно здравство, у Републици Српској су у току 2015. године од туберкулозе обољеле 353 особе, слично као у току 2014. године, када су пријављене 382 новообољеле особе.

Припремила: мр сц. мед. др Јела Аћимовић, Служба за епидемиологију
Број отварања: 4284
Датум објаве: 23.03.2016.