Извјештај о надзору над инфлуенцом у 43. недјељи 2020. године (19 - 25.10.2020) у Републици Српској


У 43. недјељи надзора над инфлуенцом у сезони 2020/2021, домови здравља Републике Српске су пријавили 2.212 акутних респираторних инфекција (АRI), док је обољења сличних грипи (ILI) регистровано 727, што је двоструко више у односу на претходну недјељу.  У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављена је једна особа обољела од тешке акутне респираторне инфекције (SARI) и то у Општој болници Требиње.


У 43. недјељи у Институту за јавно здравство Републике Српске није вршено тестирање на вирусе инфлуенце.

У складу са подацима Европског центра за превенцију и контролу болести за 42. недјељу, ниједан од 151 тестираних сентинел узорака у Европи није био позитиван, а од 7.262 тестирана не – сентинел узорка 7 узорака је било позитивно (1 узорак позитиван на инфлуенцу типа А и 6 узорака позитивних на инфлуенцу типа Б).

Активност вируса инфлуенце у Европи је на вансезонском нивоу. Европски центар за превенцију и контролу болести указује да пандемија, усљед утицаја на здравствене установе и капацитете тестирања у земљама, негативно утиче на извјештавање о епидемиолошким и вирусолошким подацима о грипи током сезоне 2019/2020. У складу са наведеним, ако се ситуација и даље настави, податке је потребно тумачити са опрезом.

Због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо. Поред редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, јако је важно често провјетравати просторије. Дио опште здравствене културе је не само брига о сопственом здрављу, већ и брига о особама у окружењу.

 
Број отварања: 1843
Датум објаве: 31.10.2020.