Свјетски дан вода, 22. март


СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА 22. март

“ВОДА И ПОСАО“

Тема овогодишњег Свјетског дана вода је „Вода и посао“. На Свјетски дан вода, људи широм свијета желе да покажу да брину и да имају моћ да направе  промјене. Ове године фокус ће бити на моћи коју вода и послови имају да трансформишу живот људи. Готово сви послови су повезани са водом, укључујући и послове на обезбјеђењу воде.


Свјетски дан вода даје прилику да се научи више о води, да се буде инспирисан за предузимање одређених активности које ће довести до промјена. Свјетски дан вода се обиљежава од 1992. године када је на Конференцији Уједињених нација (УН) ''Животна средина и развој'' скренута пажња на потребу међународне сарадње у области бриге за воду. Генерална скупштина уједињених народа одредила је 22. март 1993. године као први Свјетски дан вода. Од тада Свјетски дан вода се обиљежава редовно сваке године. Канцеларија Уједињених нација која кординише рад УН за подручје вода и санитације предлаже теме за Свјетски дан вода узимајући у обзир тренутне и будуће изазове. 


 

Боља вода, бољи послови

Данас готово половина запосленог становништва у свијету, 1,5 милијарда људи, ради послове повезане са водом, послове који зависе од воде или послове који омогућавају допремање безбједне воде становништву.

Овогодишња тема ‘’ВОДА И ПОСАО’’ се фокусира на чињеници како довољна количина и квалитет воде може промијенити живот запослених, утицати на средства за рад, па чак довести до промјена у друштву и економији.

Више о Свјетском дану вода 2016. на:

http://www.unwater.org/worldwaterday/about/en/

 

Припремила: др сц.мед. Весна Рудић Грујић, спец.хигијене и здравствене екологије
Број отварања: 6395
Датум објаве: 18.03.2016.