У Институту одржана конференција за новинаре, 16.10.2020.


У Републици Српској у протекла 24 часа евидентирана су још 242 лица заражена вирусом корона, што је још један негативан рекорд када је ријеч о броју заражених, изјавио је директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић. Нажалост, наши апели нису уродили плодом и зато имамо изузетно погоршану епидемиолошку ситуацију у Републици Српској, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.Он је најавио да ће Институт данас упутити локалним заједницама допис са потребним препорукама, те истакао да сваки кризни штаб у Српској, у складу са потребом, може увести оштрије мјере од прописаних на нивоу Републике. Сљедеће седмице ће бити ревидирана ситуација у образовним установама, заједно са ситуацијом у заједници, да би могли предложити мјере за наредни период, поручио је Зељковић.

Он је нагласио да је епидемиолошка ситуација погоршана и у региону, те упозорио да је здравствени систем у Српској ограничен због чега је врло брзо могуће његово попуњавање, уколико оваква ситуација буде настављена. Молим грађане да буду свјесни епидемиолошке ситуације у којој се налазимо, која је у протеклих три дана доживјела хаос. Морамо се придржавати мјера, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је највише заражених лица из Бањалуке, њих 43, затим са Пала 23, док је из Источног Новог Сарајева 20 лица позитивних на вирус корона. Аћимовићева је истакла да је у протеклих 10 дана погоршана епидемиолошка ситуација, када је регистровано 1.448 позитивних лица, што је 13 одсто од укупног броја случајева од почетка епидемије у Српској. Она је навела да расте и број хоспитализованих лица, којих је тренутно 264. На Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци је 97 пацијената, што је за 13 више у односу на јуче, 15 их је на респиратору, а 30 на осталим видовима кисеоничке подршке. У осталим болницама је 167 пацијената, од којих су четири на респиратору, рекла је Аћимовићева.
Број отварања: 4266
Датум објаве: 16.10.2020.