Свјетски дан чистих руку 15. oктобар


Сваке године, 15. октобра, милиони људи обиљежавају Свјетски дан чистих руку кроз различите догађаје догађаје и кампање заговарања. Обиљежавање Свјетског дана чистих руку је основало и започело Глобално партнерство за прање руку 2008. године како би помогло заједницама, иницијаторима  и доносиоцима одлука да шире свијест о прању руку водом и  сапуном. Свјетски дан чистих руку не само да жели подићи свијест о важности прања руку, већ пружа платформу за континуирано дјеловање на глобалном, регионалном и националном нивоу.


Овогодишња тема Свјетског дана чистих руку је  „Хигијена руку за све“. Главни циљ је развој културе и подизање свијести да основна средства за хигијену руку буду доступна свима, посебно на јавним мјестима, школама,здравственим установама, као најједноставнији , најефикаснији и  најприступачнији начина за превенцију болести. Едукација људи о значају прања руку водом и сапуном може:

  • смањити број обољелих од гастроинтестиналних болести  за око 23-40%;
  • смањити изостанак са наставе код школараца за 29-57%;
  • смањити гастроинтестиналне болести ( дијареја)  код особа са ослабљеним имунолошким системом за око 58%;
  • смањити појаву респираторних инфекција у општој популацији за 16-21%

Пандемија ЦОВИД-19 представља важан подсјетник да је хигијена руку темељна компонента превенције заразних болести с циљем очувања здравља.

Правилна хигијена руку често се занемарује, дијелом и због недостатка приступа одговарајућим објектима за хигијену руку на кључним мјестима. На глобалном нивоу, три милијарде свјетског становништва нема приступ основном уређају за прање руку. Око 75% оних којима недостаје приступ сапуну и води живи у најсиромашнијим земљама свијета и спадају у најрањивије скупине, укључујући дјецу и породице које живе у неформалним насељима, мигрантским и избјегличким камповима и на подручјима активних сукоба. Иако је приступ сапуну и води важан први корак, ово се такође мора допунити програмом промјене понашања прања руку како би се осигурало да прање руку постане дугорочна навика.

Заједнице би требале осигурати да су уређаји за прање руку доступни и прикладни, омогућити програме промјене понашања прања руку и залагати се за прање руку у политикама и буџетима како би свима осигурали правилну хигијену руку. Промоција хигијене руку не би требала завршити након 15. октобра.

Сви можемо дати свој допринос Свјетском дану чистих руку, информисањем преко друштвених мрежа, промоцијом прања руку у својој заједници ,у породици, у школи, на радном мјесту .....

Више о овој теми можете прочитати на :

https://nationaltoday.com/global-handwashing-day/

https://www.cdc.gov/handwashing/global-handwashing-day.html

Припремила: др Борка Котур, љекар у Служби за хигијену
Број отварања: 3707
Датум објаве: 16.10.2020.