Одржана конфернција за новинаре, 13.10.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да је у Српској погоршана епидемиолошка ситуација када је ријеч о вирусу корона, након одређеног периода стабилизације. Зељковић је рекао да је у Републици Српској у протекла 24 часа евидентирано 106 новозаражених лица од 488 тестираних.


Нажалост, неповољна је епидемиолошка ситиација, што је видљиво и у појединим локалним заједницама. Разлог су углавном приватна дружења, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре. Он је позвао грађане да поштују препоручене мјере, те нагласио да је задовољан епидемиолошком ситуацијом у образовним установама. Не можемо очекивати да епидемиолошка ситуација у заједници буде неповољна, а да се у једном тренутку не погорша и у школама, рекао је Зељковић.

Када је ријеч о преизборним скуповима те окупљањима на којима се не поштују препоруке, Зељковић је позвао грађане да се придржавају мјера без обзира коју функцију обављају или којим послом се баве, јер вирус не познаје ни расу, ни нацију, ни позицију и већ само људски организам. Зељковић каже да још није установљена техника како ће на предстојећим локалним изборима гласати лица која су позитивна на вирус корона. Он је навео да је огроман притисак на здравствени систем и да су здравствени радници уморни, али и фрустрирани када виде како се поједини грађани понашају.

Зељковић је истакао да је циљ сачувати капацитете здравствених установа, те да се епидемиолошка ситуација неће тако лако смирити, нарочито са оваквим понашањем појединих грађана. Велики дио грађана се придржава мјера, али због неодговорног понашања одређеног броја лица долази до погоршања епидемилолошке ситуације, која погађа све. Мањина у овом тренутку угрожава већину, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да је у протекла 24 часа од посљедица вируса корона преминула старија жена из Гацка, док је највише новозаражених регистровано у Градишци - 25, а слиједи Бањалука са 15 случајева те додала да је у посљедња 24 хоспитализовано 18 лица позитивих на вирус корона.

Аћимовићева је навела да је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске од 71 пацијента њих 15 у критичном стању и налази се на респиратору, што чини 21 одсто од укупног броја хоспитализованих у овој здравственој установи. У осталим болницама укупно је хоспитализовано 159 лица од чега су на респиратору четири. Она је рекла да је евидентно поновно погоршање епидемиолошке ситуације и да је достигнут ниво заражених који је већи од свих претходних, те да је у овом тренутку најбитније да се сви грађани придржавају мјера. Да не би ишли у потпуно затварање објеката, морамо се придржавати свих мјера, јер се сада болест најлакше шири, рекла је Аћимовићева.

Она је додала да је ово већ црвени аларм и да се одмах мора реаговати како би се ситуација стабилизовала. Велики број заражених нам у наредним данима може додатно повећати број особа са тешком клиничком сликом, додала је Аћимовићева. Она је рекла да је кључно да лица са симптомима остану код своје куће и да се у случају погоршања здравственог стања морају јавити свом породичном љекару.

 
Број отварања: 1522
Датум објаве: 13.10.2020.