Одржана конференција за новинаре, 6.10.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Бањалуци да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна и да не могу бити задовољни бројем новозаражених на дневној бази, иако је забиљежена стабилизација у протеклих неколико седмица. Зељковић је напоменуо да је почела нова академска година, те нагласио да сви треба да се понашају одговорно.


Он је додао да грађани треба да буду свјесни да је сада период када се шире вируси, да иду хладнији дани када се више времена проводи у затвореном простору и да је неопходно поштовати мјере држања дистанце и ношења маски. Зељковић истиче да је задовољан епидемиолошком ситуацијом у основним и средњим школама, али да треба и даље поштовати прописане мјере заштите. Закључно са јучерашњим даном је седам мјесеци како се заједно боримо са епидемијом вируса корона. Захвални смо свим грађанима Српске који поштују препоручене мјере, те позивамо оне који се не придржавају мјера и мисле да вирус корона није ништа опасно да подигну ниво свијести, нарочито о потреби ношења заштитних маски, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да су у Републици Српској током посљедња 24 часа вирусом корона заражена 63 лица од 428 тестираних, те да су евидентирана четири смртна случаја. Преминуле су особе старије животне доби из Добоја, Модриче, Прњавора и Бањалуке, рекла је Девићева. Она је напоменула да уназад неколико седмица број новообољелих на седмичном нивоу у односу на 100.000 становника не говори о томе да је дошло до побољшања епидемиолошке ситуације. Ове седмице је кренула и академска година, те позивамо студенте да своје активности прилагоде тренутној епидемиолошкој ситуацији и поштују препоручене превентивне мјере, рекла је Девићева.

Говорећи о препорукама за студентске домове, Девићева је нагласила да студентски домови као колективни смјештај носе посебан ризик ширења инфекције, због чега боравак у њима захтијева посебну дисциплину студената и запослених. Инсистирали смо да се покуша смањити број студената који бораве у собама колико је то могуће у складу са капацитетима домова, те да се примјењују превентивне мјере у просторијама у којима борави већи број студената, као што су читаонице, ресторани и друго, рекла је Девићева. Она је навела да Институт прати ситуацију у школама и вртићима, те да су донесене нове препоруке којима је повећан број дјеце у групама у предшколским установама са 20 на 25. Говорећи о могућности попуштања појединих мјера у школама, Девићева је навела да ће се узети у обзир сви приједлози наставника и радника у школама, али да увођење било какве физичке баријере у учионицама није примјењиво. Ношење маске је од изузетне важности и код ученика и код наставника, јер једни другима чувају здравље и смањују ризик од инфекције, нагласила је Девићева.

Када је ријеч о вирусу грипа, она каже да још није забиљежен ни у једном узорку, те напомиње да надзор над овим вирусом тек почиње и да се очекује прилив узорака на тестирање, али и информација у вези са тим. Са вакцинацијом против вируса грипа обично крећемо крајем октобра, те није касно и да се почне касније, јер за имунитет против грипа треба седам до 10 дана, а врхунац сезоне је у фебруару, рекла је Девићева.
Број отварања: 3459
Датум објаве: 06.10.2020.