Одржана конференција за новинаре представника Министарства просвјете и културе и Института за јавно здравство РС


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је у септембру у Републици Српској регистровано 219 дјеце до 19 година позитивне на вирус корона. Имали смо 19 дјеце узраста до пет година, 101 дијете узраста од шест до 14 година и 99 дјеце од 15 до 19 година, истакао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.Зељковић је нагласио да укупан број позитивне дјеце говори да су кретања слична као и у другој популацији, те подсјетио да је у јулу регистровано 213 позитивних случајева међу дјецом. До сада ниједно дијете није имало тежи облик болести и ниједно дијете није хоспитализовано, навео је Зељковић и додао да је задовољан епидемилошком ситуацијом кад је ријеч о школама. Он је додао да су позитивна дјеца дошла у контакт са вирусом у својим породицама или у заједници, али да није било ширења вируса у самој школи између ученика или наставног особља. Тиме се показује да су школе поштовале препоручене мјере и да су на вријеме реаговали у случају појаве дјеце или наставника са симптомима, рекао је Зељковић и додао да је у овом тренутку 120 активних случајева међу дјецом.

Зељковић је напоменуо да када дјеца носе маске на настави, у случају позитивног контакта, не мора цијели разред ићи у изолацију, што је додатни разлог да се ова мјера схвати озбиљно. Он је подсјетио да су, према препорукама Института, дјеца од шестог разреда и старија дужна да носе маске и током наставе, односно док год се налазе у школском објекту и дворишту. Зељковић је рекао да су у посљедња 24 часа у Српској регистроване 64 особе позитивне на вирус корона, од чега 10 дјеце и то четворо узраста од шест до 14 година и шесторо од 15 до 19 година.

Министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић изјавила је да је током септембра у школама у Републици Српској забиљежено око 200 случајева ученика и наставника заражених вирусом корона. Она је додала да је тренутно активан 91 случај дјеце позитивне на вирус корона и 37 наставника. Тривићева је нагласила да су сви обољели у кућној изолацији са блажим симптомима, те да није било ниједног случаја са тежим обликом болести. Министарство просвјете и културе је од почетка септембра у свакодневној контроли спровођења мјера Института за јавно здравство и подаци говоре да сви поштују препоруке, додала је Тривићева. Она је додала да предшколске установе у Републици Српској могу да своје васпитне групе прошире са 20 на 25 дјеце. Према њеним ријечима, настава се наставља по досадашњем принципу са часовима од 20 и 30 минута, те да ће продужење на 45 минута зависити од епидемиолошке ситуације и препорука Института за јавно здравство РС. 
Број отварања: 2824
Датум објаве: 02.10.2020.