Конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији, 29.9.2020.


У Републици Српској током посљедња 24 часа вирусом корона заражено је 70 лица од тестираних 560, а умрло је пет мушкараца из Приједора, Прњавора, Рибника, Бањалуке и Српца, саопштено је из Института за јавно здравство Српске. Директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се епидемиолошка ситуација стабилизује, али да је и даље неповољна, због чега је апеловао да грађани и даље буду веома дисциплиновани.Он је навео да је јуче почео надзор над сезонским грипом и истакао да је самим тим потребан додатни опрез и поштовање превентивних мјера - ношења маски, одржавања физичке дистанце и хигијене.
У јесењем периоду изузетно је важно поштовање прописаних мјера и ношење маски на одговарајући начин. Сама маска може да заштити од грипа, али и од вируса корона. Ношење маски само преко уста не штити ни од једног вируса, напоменуо је Зељковић.

Он је подсјетио да су дјеца од шестог разреда, па навише обавезна да носе маску током наставе, а наставници су дужни да их упозоравају на значај ношења маски, као и родитељи.
Према његовим ријечима, Институт је спровео поступак јавне набавке и обезбијеђено је 25.000 вакцина за сезонски грип, чија се испорука очекује у новембру, када би требала да почне и вакцинација.

Зељковић је прецизирао да је 20.000 вакцина обезбијеђено за категорије које имају право на бесплатну вакцинацију, а 5.000 вакцина у оквиру средстава Института за комерцијални тип вакцинације. Он је додао да ће Институт обавијестити све здравствене установе, али и грађане о томе како и гдје ће бити могуће извршити вакцинацију. Говорећи о предстојећим локалним изборима, Зељковић је навео да у допису Централне изборне комисије БиХ упућеном Влади Српске и Републичком штабу за ванредне ситуације нема појашњења о томе како ће гласати особе које у том тренутку буду позитивне на вирус корона.
Претпостављамо да је један од модела да мобилни тимови буду у контакту са тим особама, односно да им омогуће право гласа, међутим још нам није достављена информација о самој техници гласања, о томе ко ће од особа бити у том тиму и како ће се то одвијати, навео је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић навела је да је највећи број заражених у посљедња 24 часа евидентиран у Бањалуци, њих 25, по седам из Лакташа и Фоче, шест из Мркоњић Града, по четири из Вишеграда и Добоја, по три из Бијељине и Приједора, по двоје из Градишке, Дервенте, Зворника и Српца и по једно из Прњавора, Рибника и Теслића.

Аћимовићева је рекла да су у Републици Српској хоспитализоване 184 особе, и то у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци њих 58, од којих је 20 са критичном клиничком сликом и налазе се на респиратору, што је 35 одсто од укупно хоспитализованих у УКЦ-у.

У осталим болницама хоспитализовано је 126 особа, од којих је једна на респиратору.  Аћимовић је изјавила да се прати и пораст случајева заразе међу дјецом у РС, али он не долази због преноса вируса у школама, већ да се већина дјеце заразилау породици, па на тренинзима итд, а у школама је најмањи пренос. Да бисмо смањили одлазак дјеце у карантин, потребно је да се маске носе током наставе. Оне служе да не морају дјеца ићи у карантин, као и наставници, сваки пут када се појави неко позитиван у групи – истиче Аћимовићева.

Пораст броја дјеце код којих је позитиван налаз на вирус корона је и резултат појачаног тестирања међу дјецом, рекла је Аћимовић и додала да су школе су сигурна мјеста, да их држимо под контролом, али је веома важно да се и у заједници поштују мјере.

 

 
Број отварања: 3215
Датум објаве: 29.09.2020.