Одржана конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији у РС, 25.9.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да је у Српској примјетна одређена стабилизација епидемиолошке ситуације, али да се тим не може бити задовољно. Зељковић је указао да и даље највећи проблем када је ријеч о ширењу вируса представљају приватне забаве, али и кафићи и вјерски догађаји.


Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци поновио да су грађани обавезни да се јаве надлежном љекару у случају појаве неких од симптома, те да остану код куће док љекар не одреди да ли је потребно тестирање или само лијечење. Зељковић је нагласио да је главни циљ да се смањи број новозаражених. Свако ко има симптоме може бити потенцијално заразан, те лако пренијети вирус ако је позитиван. Исто тако, уколико родитељ има дијете са симптомима, не треба да долази на посао и обрнуто, рекао је Зељковић.

Он је позвао грађане да се у наредном периоду посебно придржавају епидемиолошких мјера, с обзиром да долази период хладнијег времена и све ће дужи бити боравак лица у затвореном.

Зељковић је навео да ће се данас одржати састанку са представницима Министарства за високо образовање, научнотехнолошки развој и информационо друштво Српске бити дефинисане препоруке за почетак рада високошколских установа, како би се што сигурније кренуло у нову академску годину.
На крају септембра ћемо сумирати и ситуацију у основним и средњим школама, те на основу тога дати препоруке, као и одређене корекције уколико буде неопходно или увођење додатних мјера, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић истакла је да је нова препорука за ношење маски у школама за вријеме часа настала на бази сагледавања свих фактора који су процјењивани у претходних мјесец дана, те с обзиром да је забиљежен повећан број потврђених случајева код дјеце школског узраста, те других фактора. Вјерујемо да је ово препорука која ће нам донијети резултате на више поља, јер ношењем маски у учионицама ћемо значајно утицати и на број изолација и карантина у која се дјеца упућују, јер је ношење маске важан фактор приликом процјене епидемиолошке ситуације, рекла је Девићева.

Она је додала да подаци показују да је у претходном периоду смањен број позитивних лица старије животне доби, док је повећан број млађих, јер је повећана њихова мобилност у заједници.

 
Број отварања: 1497
Датум објаве: 25.09.2020.