Са конференције за новинаре Инстутута, 22.9.2020.


Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те упозорио на важност придржавања препоручених мјера, посебно када је ријеч о угоститељским објектима.Зељковић је појаснио јучерашњу одлуку Републичког штаба за ванредне ситуације и истакао да у угоститељским објектима за једним столом могу да сједе максимално четири особе, док и даље није дозвољено сједење и стајање за шанком, односно мора постојати физичка дистанца међу гостима.
Обавезно је ношење заштитних маски. Нема кретања, осим до тоалета, нема стајања за шанковима, нема устајања да би се платио рачун, већ то конобар обавља на мјесту сједења гостију, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да угоститељски објекти могу имати и више од 50 лица, уколико простор омогућава физичку дистанцу међу њима, те да је дефинисано да буде један сто на десет квадрата. Зељковић је поновио да у угоститељским, али и осталим објектима, остаје на снази мјера личне хигијене и дезинфекције, те нагласио да ће поштовање свих мјера контролисати републичка инспекција и комунална полиција. Он је апеловао на грађане, родитеље, ученике и студенте да се у случају појаве неких од симптома вируса корона обавезно јаве љекару, те да буду свјесни озбиљности ситуације и колико је важно поштовање предложених мјера.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић позвала је учитеље и наставнике да буду примјер ђацима када је ријеч о спровођењу епидемиолошких мјера и да буду правилан модел понашања. Она је навела да је у Републици Српској у посљедња 24 часа вирусом корона заражено још 51 лице, од тестираних 446, док није евидентиран ниједан смртни случај. Уколико посматрамо број новообољелих по седмицама, уназад три седмице не биљежимо значајне варијације. Ријеч је о броју који је нешто мало више од 40 на 100.000 становника. Да би говорили о повољнијој епидемиолошкој ситуацији овај број би морао бити знатно нижи, истакла је Девићева.
Број отварања: 3530
Датум објаве: 22.09.2020.