Свјетски дан фармацеута, 25. септембар


Салернска медицинска школа - најпознатија школа средњег вијека за образовање љекара и апотекара је имала кључни утицај на фармацију као самосталну професију. Историјски гледано 1240. год Сицилијански краљ и Римски Цар Фридрих II Хохенстауфен је донио одредбе “Constitutiones Regum regni utriusque Siciliae“, познате под називом Сицилијански едикт (Салернски едикт) којим су формално одвојене професије лијечења и припремања лијекова. Медицина и фармација су се раздвојиле у двије засебне гране, које ће се даље развијати и гранати самостално.


Око 770 година касније, тачније 25. септембра 2009. године у Истанбулу је утемељен  Свјетски дан фармацеута од стране Међународне фармацеутске федерације (FIP, The International Pharmaceutical Federation). Тога дана је 1912.г. службено основана глобална међународна фармацеутска федерација (FIP) у Хагу.

Трансформација глобалног здравља тема је овогодишњег Свјетског дана фармацеута.

То је посебно значајно, јер се сви суочавамо са изазовима пандемије COVID-19.
„Ове године обиљежавамо наш 10. Свјетски дан фармацеута. Циљ нам је показати како фармацеути доприносе свијету у којем сви имају корист од сигурних, ефикасних, квалитетних и приступачних лијекова и здравствених технологија, као и од услуга фармацеутске његе “, рекао је предсједник FIP-a Доминик Јордан.

„Ми смо једна од кључних здравствених професија која ће помоћи у испуњавању циљева одрживог развоја Уједињених нација. Колеге у свим областима наше струке и колективно и као појединци играју важну улогу у трансформацији здравства својих заједница. Тренутно, на примјер, фармацеути широм свијета неуморно раде на заустављању ширења коронавируса / COVID-19 и обезбјеђењу да људи и даље имају приступ лијековима који су им потребни. Желим захвалити фармацеутима на њиховом труду у овом тешком времену. 21. вијек бити ће вијек фармацеута и позивам колеге широм свијета да у својим календарима обиљеже 25. септембар “, додао је господин Јордан.

Тема Свјетског дана фармацеута прилика је да се размијене информације како фармацеути трансформишу здравство кроз разне здравствене услуге у својим заједницама.

 

Припремила: др сци. мед Мирјана Ђермановић, магистар фармације
Број отварања: 2437
Датум објаве: 21.09.2020.