Конференција за новинаре о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, 15.8.2020.


У Републици Српској је у посљедња 24 часа вирусом корона заражено 57 лица од тестираних 436, а преминули су старији жена и мушкарац из Добоја и са Пала, речено је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство Српске. Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић истакао је да су грађани обавезни да се придржавају прописаних мјера у борби против вируса корона јер је ситуација и даље неповољна упркос одређеној стабилизацији. Случај младог љекара који је преминуо од вируса корона је опомена свима да будемо одговорни и чувамо себе, своју дјецу и све друге, рекао је Зељковић.Он је напоменуо да су ношење заштитних маски и физичка дистанца, као и лична хигијена и дезинфекција животног и радног простора, најважнија средства у борби против вируса корона.
Велики проблем је то што појединци који се не придржавају мјера доводе у опасност све друге грађане, због чега препоручујемо да се људи крећу и окупљају у што мањима групама и да држе дистанцу, поновио је Зељковић. Он је нагласио да ниједном грађанину не може бити тешко да носи маску, посебно када се има у виду да здравствени радници приликом свакодневног обављања свог посла носе много више заштитне опреме и нико од њих се не жели на услове рада. Молимо грађане да буду одговорни јер морамо сачувати дјецу у школама, студенте, здравствене раднике, али и сваког грађанина Републике Српске, поручио је Зељковић. Он је додао да Институт, за сада, неће предложити скраћивање периода изолације, те да то и даље остаје 14 дана.

Епидемиолог Јела Аћимовић рекла је да су, од укупног броја обољелих, 24 мушкарца и 33 жене, међу којим је осам лица млађе, 33 средње и 16 старије животне доби. Аћимовићева је навела да је хоспитализовано 207 обољелих, што је готово осам процената од укупног броја активних случајева, те да је висок проценат оних који су са тешком клиничком сликом. У овом тренутку активно је обољело 37 дјеце до пет година, 72 дјеце од шест до 14 година, те 83 дјеце од 15 до 19 година. Укупан број активних случајева међу дјецом је 192 и то чини неких седам одсто од свих активних случајева у Српској, рекла је Аћимовићева.

Она је истакла да од почетка нове школске године Институт има изузетно активан надзор над обољелом дјецом, те да до овог тренутка нема пријављених случајева преношења инфекције у разреду и додала да ће крајем септембра бити направљена озбиљнија анализа оболијевања у дјечијем узрасту.
Број отварања: 3862
Датум објаве: 15.09.2020.