Одржана конференција за новинаре, 11.9.2020.


У Републици Српској током посљедња 24 часа вирусом корона заражено је 95 лица од тестираних 560, а умрла су три мушкарца из Добоја, Братунца и Бањалуке, речено је данас на конференцији за новинаре представника Института за јавно здравство Српске.Од укупног броја заражених лица, њих 20 је из Бањалуке, 10 из Фоче, седам из Источне Илиџе, по шест из Кнежева и Зворника, пет из Требиња, по четири из Градишке, Приједора, Прњавора и Челинца, по три из Добоја, Источног Новог Сарајева и Модриче, по два из Бијељине, Лакташа, Рибника и Теслића и по једно из Брода, Гацка, Дервенте, Козарске Дубице, Љубиња, Новог Горажда, Сокоца и Шипова.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић позвао је грађане да се придржавају препоручених мјера, прије свега ношења маске, физичке дистанце, дезинфекције и хигијене. Он је најавио да Институт припрема сет мјера за почетак академске године. Епидемиолошка ситуација је и даље неповољна. Оно што можемо примијетити у посљедње три седмице је стабилизација стања, али не можемо бити задовољни бројевима, односно процентом позитивних лица у односу на број тестираних, рекао је Зељковић.

Он је додао да Институт анализира документе Свјетске здравствене организацвије који се односе на скраћивање периода изолације у појединим земљама, те објаснио да се то односи на лица која су у изолацији због контакта и код којих није потврђен вирус. Према његовим ријечима, у Републици Српској је 66 дјеце предшколског и школског узраста позитивно на вирус корона, од чега је један број већ био у излоацији. Обављаће се ригорозна анализа цјелокупне епидемиолошке ситуације у свим школама, на нивоу локалних заједница, како би могли донијети правовремене одлуке за даље поступање, истакао је Зељковић.

Он је додао да Институт располаже довољним бројем тестова, те да се континуирано набављају нове количине. Увијек се може радити већи обухват тестирања, али оно што је нама приоритет су дефиниције случаја и процјене за одређене ризичне категорије које је неопходно тестирати, појаснио је Зељковић.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић навела је да је тренутно хоспитализовано 191 лице, од којих је на Универзитетском клиничком центру 58, а у општим болницама 133, те да су 22 лица у Српској на респиратору.

На конференцији за новинаре представљен је дио тима PCR лабораторије који свакодневно ради на анализи узорака. Начелник Службе за микробиологију Пава Димитријевић истакла је да лабораторија у којој се врше пи-си-ар /PCR/ тестирања има акредитацију већ 10 година.
Имамо успостављен систем менаџмента квалитета, што је допринијело да изнесемо овај задатак као што смо и све претходне, било да је ријеч о туберкулози, грипу или било ком епидемиолошком изазову, рекла је Димитријевићева.
Број отварања: 3426
Датум објаве: 11.09.2020.