Одржана конференција за новинаре, 1.9.2020.


У Републици Српској на вирус корона позитивно је још 77 лица, од 470 тестираних, речено је даанас у Бањалуци на конференцији за новинаре Института за јавно здравство Републике Српске. У посљедња 24 часа пријављена су четири смртна случаја и то два лица из Шипова и по једно из Рибника и Добоја, а највећи број позитивних евидентиран је у Бањалуци - 21. Директор Института Брансилав Зељковић рекао је да се може говорити о стабилизацији епидемиолошке ситуације, али је и даље неповољна због високих бројева позитивних лица на дневном нивоу у односу на број тестираних.Он је позвао родитеље чија су дјеца данас кренула у школу, али и цијелу заједницу, на одговорност и поштовање препоручених мјера, те подсјетио да су четири најважније - ношење заштитних маски, физичка дистанца, лична хигијена и дезинфекција. Мјере Института које се примјењују, посебно у школама, су најјаче оружје у борби против вируса који влада у цијелом свијету, јер је превенција златни стандард у случају када немамо лијек, рекао је Зељковић.

Епидемиолог Јела Аћимовић навела је да је и даље присутан висок ниво трансмисије, те да је у Српској до сада потврђено 7.464 случаја вируса корона, од којих је 59 одсто опорављено, док је преминуло 251 лице. Тренутно је хоспитализовано 230 лица обољелих од ковида 19, а у критичном стању је 14 лица која су смјештена у Универзитетски клинички центар Српске, рекла је Аћимовићева.

Она је додала да је од почетка епидемије у Српској евидентирано 310 дјеце до 14 година која су позитивна на вирус корона, од којих је 135 узраста до четири године, а 175 узраста од пет до 14 година. Према њеним ријечима, Институту до сада нису пријављени случајеви дјеце са тежом клиничком сликом.
Говорећи о предстојећој сезони грипе, Аћимовићева је рекла да је Институт набавио већу количину четворовалентних вакцина, те позвала грађане да се вакцинишу с обзиром да се очекује да ће паралелно циркулисати и вирус корона и грипа. Истакла је да би вакцинација требало да почне почетком октобра. 
Број отварања: 3628
Датум објаве: 01.09.2020.